WhatsApp_Image_2019-09-03_at_16.09.35_accb0.jpeg
Vizită de lucru, cu iz electoral, în prag de an școlar, a ministrul interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz. Acesta a inspectat câteva școli din județ, alese…aleatoriu, unde a vrut să ia pulsul pregătirilor. Deși pe lista inițială erau anunțate două opriri în Ploiești, Breaz a optat doar pentru una, cea la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ din Ploiești.

O unitate de învățământ de cartier, care arată bine, unde se vede mâna unui om gospodar și a unui colectiv căruia îi place ceea ce face. O școală unde cele mai recente investiții au fost făcute din bugetul propriu al instituției, unde cu lavabil au dat inclusiv membri ai familiilor cadrelor didactice care au făcut voluntariat alături de puținii muncitori. Dar despre eforturile acestor oameni, ministru Breaz nu a aflat, plecând cu ideea că școala de cartier arată bine datorită implicării autorităților locale…

Autorități, cam toate din PSD, care n-au lipsit din „alaiul“ demnitarului.
Cât despre pregătirile de la unitatea de învățământ, la primele ore era ceva forfotă prin școală, însă nu agitația pe care am văzut-o la alte ceremonii care ne poartă cu gândul în vremurile apuse. Dascălii erau la școală, la program, ținând cont că de la 1 septembrie a fost reluată activitatea didactică. Despre oaspeți, conducerea unității ne-a spus că a aflat cu o seară înainte, când a fost înștiințată că ministrul Educației va veni într-o vizită de lucru în Prahova.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Vizita a fost una fulger, în care Veronica Iancu, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga“, nu a apucat să-i vorbească și despre problemele „cu vechime“ cu care se confruntă atât instituția sa, dar și cam tot sistemul educațional.

Ne-a mărturisit că dacă ar fi avut ocazia să discute mai mult cu ministrul i-ar fi solicitat implementarea unor programe pentru copii cu cerințe speciale și, bineînțeles, cadre didactice specializate; fonduri și programe pentru formarea continuă a dascălilor, un domeniu neglijat, unde mai tot timpul situația este una austeră și unde trebuie făcută o selecție a celor care merg la instruire. „Pentru noi este greu să alegem. Sunt situații în care trimitem la perfecționare oameni care nu-și doresc, iar cei care vor nu mai reușesc să ajungă din cauza lipsei fondurilor. Totodată, i-aș mai fi spus ministrului despre importanța dezvoltării bazei materiale a școlii, a realizării unui bazin de înot, dar și dotării unității noastre cu tot ceea ce trebuie ca un copil să găsească aici, de la cabinete de psihologie, până la baze sportive adecvate”, ne-a declarat Veronica Iancu.

Deși, în program era trecută și o vizită la Colegiul Național „I.L. Caragiale“, aceasta a fost tăiată de pe listă. Nu de alta, dar nu dădea bine în poză imaginea fațadei scorojite, reflectând lipsa de interes a autorităților locale ploieștene pentru una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din Prahova. Citește AICI

La finalul vizitei, ministrul Educației a ajuns la părerea că școala va începe în România în condiții bune, că manualele vor fi „peste 99% în unitățile de învățământ, pe băncile elevilor, chiar în prima zi“ (VEZI VIDEO), inclusiv la clasa a VII-a, că nu este nicio problemă că mii de catedre vor fi ocupate de oameni care n-au luat peste 5 la examenul de Titularizare că, deh, au avut și ei zile mai slabe, că problema toaletelor din fundul curții este și ea „aproape” rezolvată, însă nu garantează că nu vor mai exista copii căzuți în latrinele școlilor…, cele pe care nu le-a avut pe lista de vizite (VEZI VIDEO 2).

Plimbarea pe la școlile din Prahova a continuat la Vălenii de Munte și Tinosu. Rostul ei? Degeaba… Sistemul educațional românesc are nevoie de mult mai mult decât niște fotografii frumoase cu politicieni pe holurile școlilor, ce vor fi folosite în campaniile electorale.

VIDEO 1 – Daniel Breaz, ministrul Educației, despre toaletele din curțile școlilor

VIDEO 2- Daniel Breaz, ministrul Educației, despre situația manualelor

WhatsApp-Image-2019-09-03-at-141431-1
iancu-veronica
Capture

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg