andronescu_0a06b.JPGDoar 60% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a au trecut Evaluarea Națională. Ministrul Educației susține că directorii de școli raportează mai mulți elevi decât cei înscriși în sistem pentru a-și păstra finanțarea care se acordă per capita.

Dintre cei 175.463 de copii, doar 154.956 s-au înscris la Evaluarea Națională. Numărul celor care au obținut medii mari mari de 5,00 este de 106.838

Numărul celor care au promovat evaluarea s-a prăbușit cu 20% față de situația de acum 10 ani.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Părerea mea, și am exprimat-o public de mai multe ori, este că sunt foarte mulți copii plecați [în străinătate – n.r] cu părinții lor. Pentru că, dacă este să comparăm numărul de elevi înscriși în sistem în prezent față de acum 15 ani, constatăm că este o diferență de un milion și jumătate de elevi. Nu sunt scoși din înmatriculările din sistem. De ce? pentru că finanțarea este per capita.

Și atunci sunt foarte mulți elevi care, teoretic, aparțin învățământului obligatoriu, dar, fiind plecați cu părinții, nu îi mai regăsim la examene, când constatăm [acest lucru – n.r]”, a explicat ministrul, în intervenție directă la Europa FM.

Ceea ce se întâmplă în sistemul educațional poate fi subiectul unei fraude în statisticile școlare.

„Eu vorbesc public de mai multă vreme. Atunci când constatăm abandonul școlar cu o cifră care, fără îndoială, este mai mult decât alarmantă, ne întrebăm cum se ajunge acolo. Elevii pleacă cum părinții lor, nu sunt scoși din cifrele statistice și ne trezim la examene că nu mai apar”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a admis că directorii de școli au responsabilitatea să ofere date reale.

„Un prim pas l-am făcut în urmă cu 2-3 luni. Sesizându-ne și noi de această situație, din statisticile anilor anteriori, am trimis o notă în sistem cu rugămintea [ca directorii – n.r] să își reevalueze cifrele cu elevii înmatriculați. Și am constatat, în urma acelei note, că au dispărut 5.000 de elevi din sistem. Cred că încă suntem departe de a avea cifrele reale. Anul acesta, am luat niște măsuri suplimentare și așteptăm statisticile legate de cei care sunt corigenți și care nu aveau cum să intre în examen”, a mai precizat ministrul Educației pentru sursa citată mai sus.

Dintre cei 154.956 care s-au înscris la Evaluarea Națională, 106.838 au obținut medii mari mari de 5,00.

Foto:

andronescu_223ad.JPG

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

harold.jpg

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg