fbpx

teacher-2454399_1280_122d5.jpg
Profesorii și învățătorii care au o vechime de peste 25 de ani la catedră, cu gradul didactic I, beneficiază de o reducere a normei didactice cu două ore săptămânal. Deși legea le permite acest lucru fără a le fi afectat salariu, foarte puține cadre didactice reușesc să beneficieze de acest drept.

Mai exact, potrivit Legii nr. 11/2017, dascălii care întrunesc condițiile amintite mai sus, iau salariu întreg, având doar 16 ore normă.
În practică, directorii afirmă că este foarte greu de găsit personal calificat și competent, care să acopere cele două ore reduse, potrivit www.portalinvatamant.ro

Mai mult, această schimbare înseamnă ca unii elevi să aibă alt profesor la clasă decât cel cu care se obișnuiseră, iar schimbarea cadrelor didactice de la un an la altul afectează și relația profesor-elev, care se construiește în timp.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De principiu, potrivit Legii Educației naționale nr.1/2011, norma didactică este de opt ore zilnic, respectiv 40 de ore pe săptămâna, iar o reducere a acesteia potrivit legii de mai sus înseamnă un maximum de șase ore zilnic și cel mult 30 de ore săptămânal pentru acești profesori.

În ceea ce privește procesul didactic pe care profesorul trebuie să-l aibă în cele 8 ore/zilnic, respectiv 40ore/săptămână, acesta trebuie să acopere:
1. activități didactice de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învățământ;
2. activități de pregătire metodico-științifică;
3. activități de educație, complementare procesului de învățământ: mentorat, școală după școală, învățare pe tot parcursul vieții;
4. activități de dirigenție.

Foto cu caracter ilustrativ

teacher-2454399_1280_40f15.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale