Afis_Fondul pentru Inovare Civica_energie.jpg

Fondul pentru Inovare Civică (CIF) oferă finanțări nerambursabile pentru organizațiile neguvernamentale care doresc să deruleze acțiuni de implicare în comunitate în vederea accesului îmbunătăţit la energie. Finanțarea fiecărui proiect poate ajunge până la 60.000 de lei.

Ajuns la cel de-al șaptelea an consecutiv, Fondul pentru Inovare Civică (Civic Innovation Fund - CIF) este un program de finanțare susținut exclusiv de donatori privați. Componenta Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătăţit la energie, derulată cu sprijinul Enel România, încurajează acțiunile de mobilizare civică ce vizează îmbunătățirea accesului la energie, abordând efectele sărăciei energetice.

Sărăcia energetică se referă fie la lipsa conexiunii fizice la reţelele electrice, fie la dificultatea unei gospodării de a-și asigura energia la costuri accesibile. Studiile arată că zeci de mii de gospodării din România nu sunt conectate la reţeaua de electricitate (cele mai recente studii vorbesc despre circa 30.000, în timp ce Strategia Energetică a României elaborată în 2016 indică un număr mai mare). Cele mai frecvente efecte ale sărăciei energetice sunt cele legate de marginalizarea socială, probleme de sănătate cauzate de încălzirea deficitară sau de condiţiile necorespunzătoare de gătit, obstacole în parcursul educaţional sau şomajul. Sărăcia energetică generează un cerc vicios al datoriilor, al penalităţilor şi al deconectării de la reţea sau al intervenţiilor neautorizate la reţea.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pot candida în cadrul prezentului apel de proiecte organizații neguvernamentale înființate în România, în calitate de unic aplicant sau în parteneriat cu alte organizații neguvernamentale, grupuri civice, instituții publice sau firme. Termenul limită pentru depunerea scrisorilor de intenție este 20 iunie 2018, ora 16.00, prin încărcare online pe platforma  www.finantare.fdsc.ro.

Proiectele trebuie să vizeze derularea de activități în București sau în județele Arad, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Ialomița, Ilfov, Giurgiu, Hunedoara, Timiș, Tulcea, cu precădere. Pot fi, de asemenea, finanțate proiecte care nu vizează un anumit județ, ci au un impact la nivel național.

Proiectele câștigătoare pot beneficia de sprijinul Enel România, care oferă expertiză tehnică în implementarea acestora. De asemenea, angajații Enel pot participa ca voluntari în proiecte.

Mai multe detalii privind modalitatea de aplicare și criteriile de eligibilitate și de selecție a proiectelor se găsesc în Ghidul solicitanților, disponibil pe www.finantare.fdsc.ro.