isarescu.v2y1ijd9sh-678x381.jpg

Isărescu a afirmat că raportul BNR din acest an evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor, iar acest risc poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspiraţii şi riscuri.

”Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a spus Isărescu.

”A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul ”alba-neagra”: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR face aceste afirmații la final de mandat, spunând acum ceea ce trebuia să prevină încă din perioada de ”veselie fiscală”, atunci când creditarea fără noimă era benefică statului român, dar mai ales instituțiilor bancare. Deși întotdeauna cei de la BNR au explicații, niciodată nu și-au asumat și rolul educației economice, pentru a proteja populația. 

sursa declarații news.ro