În aceste zile, pe platoul Halelor Centrale din Ploiești, tarabele sunt pline de căpșuni, comercianții mândrindu-se că sunt românești. Pentru a nu fi păcăliți, clienții trebuie să fie atenți mai puțin la aspect, ci mai ales la gust.
Iată câteva sfaturi pentru a deosebi căpșunile românești de cele de import:
– fructele românești nu sunt doar mari și frumoase, ca cele din Turcia, de exemplu, ci au mărimi diferite
– culoarea celor autohtone este un roșu aprins, spre deosebire de cele de import, care sunt de culoare roșu închis
– în ciuda aspectului mai puțin comercial, căpșunele românești sunt dulci, zemoase și parfumate
– căpșunele românești nu sunt ambalate în caserole de plastic, ci sunt transportate la piață în lădițe de lemn
– Soiul Premial, românesc, nu rezistă la transport şi la depozitare, astfel încât fructele trebuie consumate rapid. După câteva zile, fructele se strică. Cele de import rezistă și până la două săptămâni în frigider.