fbpx

in-judecata-pentru-evaziune-fiscala-650x435.jpg

Legile nu sunt perfecte, iar ele au mereu nevoie de ajustări, pentru că societatea este într-o permanentă transformare. Singura problemă care se pune este dacă modificările sunt făcute cu bună-credință pentru folosul public, sau doar pentru a-i salva pe cei care ”greșesc intenționat”.

Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, că în scurt timp trebuie modificată legislaţia în privinţa evaziunii fiscale, chiar dacă declaraţia sa va genera critici ”de la anumite unităţi militare”, el susţinând că legislaţia actuală este ”proastă”, că orice om de afaceri poate fi acuzat de evaziune fiscală şi că sunt mulţi oameni de afaceri care vor să plece din România de frică.

„Noi am început un proces de schimbare de atitudine a funcţionarilor publici, a instituţiilor statului faţă de mediul de afaceri, un proces care s-a construit în mulţi ani de zile şi este vorba de o mentalitate în ceea ce priveşte abordarera faţă de firmele private în mod special.

Şi vorbesc de toate instituţiile de control - ANAF, alte instituţii care controlează, parchete şi aşa mai departe. Abordarea noastră este cu totul şi cu totul alta, obiectivele unei guvernări nu pot fi de a băga în puşcărie oameni de afaceri, de a închide societăţi comerciale, ci dimpotrivă, de a preveni, de a sprijini şi împreună să se construiască un sistem administrativ şi birocratic care să fie stimulativ”, a precizat Dragnea. 

”Vreau să fac o paranteză şi o să mai spun câteva lucruri care sigur că o să genereze astăzi şi mâine şi zilele următoare nişte critici de la anumite unităţi militare. Eu cred că legislaţia în ceea ce priveşte evaziunea fiscală din România este proastă şi creează posibilitatea pentru orice instituţie de control să-l poată acuza pe orice om de afaceri din România de evaziune fiscală.

Este atât de complicată, atât de periculos gândită şi redactată, încât orice om de afaceri din România, în această secundă, poate fi acuzat de evaziune fiscală. Şi atunci, rog în mod special Ministerul de Finanţe şi ANAF şi MJ, împreună cu colegii din Parlament, împreună şi cu alte instituţii, într-o perioadă relativ scurtă să venim cu nişte propuneri serioase de schimbare a acestei legislaţii, pentru ca oamenii de afaceri din România să ştie un lucru foarte simplu: că dacă sunt cinstiţi nu au nicio problemă, iar dacă sunt necinstiţi pot avea o problemă, dar să nu mai fie în situaţia în care n-au de unde să ştie dacă nu cumva cineva a doua zi vine şi-l acuză de evaziune fiscală, el fiind convins că nu este în această situaţie”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea nu spune o noutate, iar necesitatea îmbunătățirii legislației este evidentă. Dacă declarațiile nu ar fi venit tocmai din partea lui, întreaga poveste nu ar fi fost privită cu scepticism. Să încercăm să facem abstracție de sursa declarațiilor și să vedem dacă este cazul ca anumite modificări să fie făcute.

Așa cum s-a observat până în prezent, societatea românească nu a avut un beneficiu din încarcerarea celor care au comis infracțiuni economice. Legislația a permis ca tocmai scopul principal, recuperarea prejudiciului, să nu fie atins. 

Mai mult decât atât, prin ”blocarea temporară” a celor care au greșit, cu sau fără intenție, activitățile lor comerciale au fost suspendate sau distruse. Cu alte cuvinte, au fost obturate surse de alimentare pentru bugetul de stat, pentru bugetele asigurărilor sociale, șamd. La toate acestea, prin diminuarea numărului de locuri de muncă, a crescut rata șomajului, care atrage după sine eforturi bugetare suplimentare, pentru susținerea acestui segment.

Incontestabil, cine greșește trebuie să plătească. Cei care au administrat și administrează societăți comerciale, indiferent de anvergura acestor, știu că fiscalitatea excesivă din România este factor generator de evaziune fiscală. Nu este o scuză, dar trebuie privită cu realism și gestionată în regim de urgență. Degeba combați efectele, dacă nu tratezi cauza. 

Liviu Dragnea poate fi bănuit că ar încerca să se salveze și să își salveze partenerii, însă dacă ne punem problema pragmatic, ce ne este benefic: faptul că diverși sunt închiși, sau că un sistem îmbunătățit, cu o legislație modificată pozitiv, va merge pe recuperarea prejudiciilor, pe aplicarea și colectarea unor amenzi penale pentru astfel de fapte și pe gestionarea atentă a activității viitoare a agenților economici, care să nu mai permită evaziunea fiscală?

Aici trebuie să intervină rolul opoziției, dar mai ales al dezbaterii publice din societatea civilă și din mediul de afaceri, pentru ca legislația să fie modificată pozitiv, strict în sensul beneficiului public. Bugetul de stat se hrănește cu bani, nu cu sânge mediatic.

Și cum nu noi am inventat apa caldă, cel mai simplu este să ne inspirăm din legislația statelor care au reușit limitarea evaziunii fiscale, fără să afecteze plus valoarea generată de mediul de afaceri, sau nivelul minim necesar de contribuție la asigurările sociale de stat.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg