salariul-605x.jpg

De la 1 martie, personalul din educație și sănătate ar fi trebuit să încaseze salarii mai mari cu 20%, respectiv 170%. În realitate, dascălii au luat mai mult cu 200 de lei față de luna anterioară, în condițiile în care ”brutul” a sărit de 4500 de lei, echivalentul a 1000 de euro.

”Salariile profesorilor au crescut cu 20% de la 1 martie, după ce la 1 ianuarie au crescut cu alți 25%, fiind a doua majorare în numai două luni”, spunea, zilele trecute,  Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, în timp ce făcea turul televiziunilor de știri prietene PSD.

Dascălii au demonstrat cu fluturașii de salariu că, în luna ianuarie, creșterea promisă de 25% a însemnat doar 4%, prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În aceste zile, profesorii au primit ștatele de plată pe luna martie și au observat că, în timp ce salariul brut a depășit frecvent echivalentul a 1000 de euro, netul a rămas în jurul valorii de 2.300 de lei, după aplicarea taxelor.

Și salariile medicilor și asistentelor ar fi trebuit să ajunga la standarde care i-ar face invidioși până și pe colegii lor de profesie din țări ”sărace” precum Germania, Italia sau Franța. Ce s-a întâmplat în realitate?

Personalul sanitar s-a trezit chiar cu salarii mai mici din cauza plafonării sporurilor, motiv pentru care în mai multe spitale, inclusiv cel din Drajna, Prahova, au izbucnit greve spontane. 

Bancherii consultați de economica.net susțin la unison că diferența între salariile brute și cele nete este uriașă, la această taxare excesivă a forței de muncă adăugându-se inflația care a depășit luna aceasta 5%, valoarea maximă a ultimilor cinci ani.

 

 

Marius Nica
director editorial
Este ziarist din 1997 și a colaborat cu mai multe instituții de media locale și naționale până în 2007, când a devenit editor coordonator al www.observatorulph.ro, liderul actual al presei prahovene.
De același autor

negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.