Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

salariul-605x.jpg

De la 1 martie, personalul din educație și sănătate ar fi trebuit să încaseze salarii mai mari cu 20%, respectiv 170%. În realitate, dascălii au luat mai mult cu 200 de lei față de luna anterioară, în condițiile în care ”brutul” a sărit de 4500 de lei, echivalentul a 1000 de euro.

”Salariile profesorilor au crescut cu 20% de la 1 martie, după ce la 1 ianuarie au crescut cu alți 25%, fiind a doua majorare în numai două luni”, spunea, zilele trecute,  Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, în timp ce făcea turul televiziunilor de știri prietene PSD.

Dascălii au demonstrat cu fluturașii de salariu că, în luna ianuarie, creșterea promisă de 25% a însemnat doar 4%, prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

În aceste zile, profesorii au primit ștatele de plată pe luna martie și au observat că, în timp ce salariul brut a depășit frecvent echivalentul a 1000 de euro, netul a rămas în jurul valorii de 2.300 de lei, după aplicarea taxelor.

Și salariile medicilor și asistentelor ar fi trebuit să ajunga la standarde care i-ar face invidioși până și pe colegii lor de profesie din țări ”sărace” precum Germania, Italia sau Franța. Ce s-a întâmplat în realitate?

Personalul sanitar s-a trezit chiar cu salarii mai mici din cauza plafonării sporurilor, motiv pentru care în mai multe spitale, inclusiv cel din Drajna, Prahova, au izbucnit greve spontane. 

Bancherii consultați de economica.net susțin la unison că diferența între salariile brute și cele nete este uriașă, la această taxare excesivă a forței de muncă adăugându-se inflația care a depășit luna aceasta 5%, valoarea maximă a ultimilor cinci ani.

 

 


Național
  • Joi, 12 Aprilie 2018
  • De Georgiana Kelemen

30 aprilie va fi zi liberă pentru bugetari

Ziua de luni, 30 aprilie va fi declarată zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, pentru a face "punte" cu data de 1 mai.  Guvernul avizează o nouă zi nelucrătoare pentru acest an, a anunțat...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești