Observatorulph.ro a intrat în posesia răspunsului pe care Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) l-a trimis comisiei de licitaţie pentru salubritate. Documentul, în baza căruia comisia de licitaţie a descalificată Vitalia, firma care se clasase pe primul loc ca punctaj, propune doar depunctarea, nu exccluderea fostului operator de salubritate. Măsura era însă insuficientă pentru ca Rosal, firma deputatului PDL, Silviu Prigoană, să câştige licitaţia.
Consultanţă la nivel înalt
Practic, pentru a declara Rosal, firma deputatului PDL, Silviu Prigăană, drept câştigător al licitaţiei de salubritate cu orice preţ, membrii Comisiei de evaluare ar fi vrut să « scoată castanele » cu mâna ANRMAP. Aşa s-ar explica faptul că s-a cerut avizul ANRMAP pentru calcularea punctajului, dar, pentru că răspunsul favoriza tot Vitalia, au preluat doar o parte din răspunsul instituţiei. Acesta ar fi şi motivul pentru prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor. Aşadar, comisia a cerut ANRMAP un punct de vedere cu privire la factorul de evaluare nivelul tarifelor şi în special legat de tariful « 0 » (ofertat de Romprest) şi/sau sintagma gratuit (ofertat de Vitalia), precum şi pentru cumularea redevenţei în investiţii, deşi aceasta constituia un factor de evaluare distinct.
Depunctarea, confundată cu descalificarea ?!
ANRMAP a propus ca pentru investiţii să se ceara clarificări, iar pentru tariful « 0 », eventual, să nu dea punctaj la aceste activităţi firmelor cu oferta « 0 » sau gratuit. Interesant este faptul că pentru activităţile de colectare selectivă punctajul însumat (populaţie şi agenti economici ) era 7 puncte. Astfel, Rosal mai câştiga 7 puncte, iar Vitalia pierdea 7 puncte. Era, însă, insuficient pentru ca Rosal să remonteze diferenţa de 36 de puncte dintre cele doua societăţi, înregistrată la deschiderea ofertelor. Pentru că au văzut că nu au succes cu ANRMAP, comisia a renunţat la strategie şi a pregătit un alt răspuns : oferta Vitalia este inadmisibilă, gratuitatea oferită ploieştenilor care colectau selectiv deşeurile fiind considerată nerealistă.
Rosal a tras lozul câştigător
În ceea ce priveşte neînţelegerea redevenţei, reprezentanţii Vitalia au susţinut, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că s-a răspuns la clarificări într-un mod foarte precis şi că, «în mod tendenţios, Comisia a interpretat că redevenţa constituită ca fond suplimentar de investiţii pentru colectarea selectivă inclusă în Proiectul de investiţii pentru organizarea colectării selective ca fiind aceeaşi cu redeventa procentuală de la activităţile de salubrizare, punctată separat ».
Aşadar, singura societate care a înteles caietul de sarcini « corect » sau cum a dorit Comisia şi a primit punctajul maxim a fost Rosal, restul firmelor fiind descalificate. Aceasta a fost povestea unei licitaţii, care pute de la o poştă a « dedicaţie » politică. Vom reveni.
Dedesubturile licitaţiei pentru salubritate / Ce a propus ANRMAP şi ce a vrut să înţeleagă Comisia EXCLUSIV
Data:
Provocarea Observatorul Prahovean
- Publicitate -
Sondaj Observatorul Prahovean
- Publicitate -
Informații utile
- Publicitate -