delfi_delphi_181116_tw630_89346500.jpg

Aproape 700 de angajați ai unei fabrici de componente auto își vor pierde locurile de muncă, după ce multinaționala își va reloca producția. ITM a descoperit numeroase nereguli.

Este vorba de fabrica Delphi Packard din Moldova Nouă, care se va închide la sfârșitul lunii martie. În timp ce reprezentanții multinaționalei și-au justificat măsura cu lipsa forței de muncă din zonă, Inspecţia Muncii Caraş Severin a descoperit în ultima perioadă mai multe nereguli în fabrica respectivă. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ce abuzuri a găsit Inspecţia Muncii în 2017 la fabrica Delphi din Moldova Nouă, potrivit economica.net:

 • Delphi a încălcat durata zilnică a timpului de muncă;
 • Delphi nu a acordat salariaţilor care lucrează 12 ore repausul de 24 de ore, prevăzut de lege;
 • Delphi nu a acordat repausul săptămânal;
 • compania americană nu a stabilit data exactă a plăţii salariului;
 • Delphi nu a introdus în contractul colectiv de muncă clauze de interzicere a faptelor de discriminare şi clauze privind modul de soluţionare a sesizărilor venite din partea persoanelor prejudiciate prin asemenea fapte.
 • Delphi nu a informat ITM cu privire la utilizarea muncii de noapte;
 • Delphi nu a programat efectuarea concediilor de odihnă;
 • Delphi nu a îndeplinit măsurile dispuse de ITM la controalele anterioare.

Inspecţia Muncii a găsit şi deficienţe în ceea ce priveşte:

 • efectuarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic;
 • autorizarea exercitării meseriei de electrian;
 • îndeplinierea cerinţelor minime de pregătire pentru persoanele cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

h-p-970x250.png