UAE-Imports-Exports-ReExports-480x300.jpg

Pentru ca o țară să poată fi considerată prosperă, iar economia să ”duduie” cu adevărat, este necesar să nu consumi mai mult decât ai putut produce. Cu alte cuvinte, balanța import-export să încline favorabil către exporturi.

Atunci când se prezintă datele economice, din dorința de a arăta bine, iar populația să se liniștească și să aprecieze calitatea actului guvernamental, se aruncă pe piață cifrele favorabile. Există însă realități pe care oficialitățile nu sunt tocmai încântate să le prezinte.

Atunci când spui că exporturile au crescut cu 9,1%, față de anul precedent, sună chiar foarte bine. Nu-i rău deloc să producem, să avem ce exporta. Ideal ar fi ca trend-ul pozitiv să se mențină și în următorii ani. Pentru ca imaginea să fie completă, este obligatoriu să fie puse pe tapet și cifrele mai puțin convenabile, în cazul de față importurile.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Importurile au avansat cu 12,3%. Astfel, deficitul comercial a crescut cu 30%, la 12,96 miliarde euro. Având și aceste cifre, tabloul devine complet, dar schimbă percepția cu 180 de grade. 

În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% faţă de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro.

În urma acestei evoluţii, deficitul comercial al României a fost anul trecut de 12,96 miliarde euro, în creştere cu 30% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior, când a fost 9,97 miliarde euro. 

În 2017, exporturile au însumat 62,64 miliarde euro (avans de 9,1% faţă de anul anterior), iar importurile 75,6 miliarde euro (o creştere de 12,3%).

Valoarea schimburilor intra‐UE28 de bunuri în anul 2017 a fost de 47,48 miliarde euro la expedieri şi de 57,28 miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,8% atât din total exporturi cât şi din total importuri.

Valoarea schimburilor extra‐UE28 de bunuri în anul 2017 a fost de 15,16 miliarde euro la exporturi şi de 18,32 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,2% atât din total exporturi cât şi din total importuri.

Datele sunt oferite de Institutul Național de Statistică și vin în contradicție cu jumătățile de adevăr furnizate de politicieni. România continuă se astupe găurile cu împrumuturi, iar țintele de deficit sunt din ce în ce mai greu de atins. Dacă aparent se trăiește mai bine în rândul unor categorii sociale, inevitabilul decont vine pe persoană fizică, respectiv pe fiecare contribuabil în parte.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Viața Prahovei
  • Miercuri, 12 Decembrie 2018
  • De Roxana Tănase

13 ambulanțe noi vor sosi în Prahova

Serviciul de Ambulanță Județean Prahova a primit o veste bună la sfârșit de an. Săptămâna aceasta vor fi repartizate în județ 13 ambulanțe noi, tip B, dintre care una cu tracțiune integrală. Vestea...

IT&C
  • Marți, 11 Decembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Instagram introduce o funcție nouă: mesajul vocal

Rețeaua socială deținută de Facebook oferă utilizatorilor posibilitatea să comunice și vocal prin intermediul serviciului intern de chat. Utilizatorii care, în locul numeroaselor aplicații de chat...