Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

704574-5ReHKWeukQvbe4RtsihKILv0M3T8KmyI.jpg

BNR a decis astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an de la 2% pe începând cu 8 februarie 2018 şi a decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% de la 1% pe an. Și rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a fost majorată la 3,25% de la 3%.

În şedinţa din 7 februarie 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018;
  • Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

 

Politicienii se tem de efectele ultimei manevre a BNR și nu prea se înghesuie să comenteze decizia. S-a încumetat însă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: ”orice majorare a dobânzii în zona politicii monetare e de luat în seamă, pentru că ar putea genera fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR.”

Întrebat la Parlament dacă o nouă majorare a dobânzii de referinţă îl îngrijorează, Teodorovici a spus: "Orice înseamnă creştere pe această zonă e într-adevăr de luat în seamă; o îngrijorare mai mare sau mai mică în funcţie de impactul pe care poate să îl aibă: fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR şi nu numai. Dar hai să vedem datele oficiale şi apoi discutăm".

Politicienii însă știu că acesta este răspunsul BNR la gogoșile despre creșterile economice bazate pe creditarea consumului și nu pe producție și profitul aferent, așa cum ar fi sănătos în orice economie.


Economic
  • Miercuri, 11 Aprilie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

Indicele Robor la 6 luni a fost majorat la 2,42%

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,09%, iar indicele Robor la 6 luni a crescut la 2,42%, conform datelor publicate de Banca...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești