bnr_banca-nationala-a-romaniei_laszlo-raduly_newmoney.jpg

BNR va modifica probabil miercuri dobânda de politică monetară la 2,25%, ultima mişcare de acest tip având loc pe 8 ianuarie, când instituţia a majorat dobânda de la 1,75% la 2%.

 

Analiștii economici, citați de ZF, avertizaseră că BNR nu se oprește doar la decizia de la începutul anului, din 8 ianuarie.

Tot în ianuarie, Banca Centrală a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3% de la 2,75%.

La finalul anului trecut inflaţia ajunsese deja spre 3,3%, iar analiştii se aşteaptă la depăşirea targetului de 1,5-3,5% încă din ianuarie 2018, urmată de revenirea spre pragul superior al intervalului spre sfârşitul lui 2018 şi nivelurile apropiate de 3% în 2019.

 

În aceste condiţii, având în vedere că dobânzile trebuie să fie conectate cu creşterea inflaţiei, şi ţinând cont de riscurile inflaţioniste, analiştii cred că va fi nevoie de încă patru majorări ale dobânzii de politică monetară, cu câte 0,25 puncte, în acest an pentru a stabiliza inflaţia şi aşteptările de inflaţie în intervalul dorit în următorii doi ani. Astfel, dobânda de politică monetară va ajunge la 3% până în toamna acestui an.

sursa zf.ro

 

Național
  • Vineri, 09 Februarie 2018
  • De Georgiana Kelemen

BNR a majorat prognozele de inflaţie pentru 2018

Banca Naţională a României (BNR) a majorat prognozele de inflaţie, de la 3,9% la 5% pentru trimestrele I şi II 2018 şi de la 3,2% la 3,5% pentru sfârşitul anului, a anunţat vineri guvernatorul Mugur...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești