- Publicitate -

Scrisoare deschisă către procurorii DNA / Cum se negociază Contractul Colectiv de Muncă la Uzina Mecanică Plopeni?

Data:

Distribuie articolul:

mircea_voineaMircea Voinea, liderul sindicatului SITECO Plopeni, ne-a trimis pe adresa redacţiei o scrisoare deschisă procurorilor DNA şi intitulată Cum se negociază Contractul Colectiv de Muncă la Uzina Mecanică Plopeni, filiala-gaură neagră a CN Romarm SA ?” Citiţi mai jos textul integral:
Cum se negociază Contractul Colectiv de Muncă la Uzina Mecanică Plopeni, filiala-gaură neagră a CN Romarm SA ? Simplu, iute si facil, pentru toti profitabil ! Angajator si angajat, impart banii de la stat ! In anul 2010 negocierea  a durat o ora !? Valabilitate contract > 18 luni. Contractul Colectiv de Munca  al SC Uzina Mecanica Plopeni SA este OK dar face KO Codul muncii !
Iata ce contine pagina plopenara cu sporuri nenumarate, art.59:
Spor pentru conditii grele de munca> 7 – 15%;
Spor pentru munca in conditii nocive> 16,8 –  43,7 lei;
Spor pentru munca in conditii periculoase si deosebit de periculoase> 25 – 49%;
Spor de lucru sistematic peste program> 10 – 25%;
Spor pentru lucrul in ture continue>  5%
Spor pentru munca in conditii penibile> 10 – 15%;
Spor pentru titlu stiintific> 10%;
Spor pentru munca in timpul noptii> 25%;
Spor pentru orele suplimentare> 100%;
Spor pentru orele prestate in zile libere si sarbatori legale> 100%;
Spor de fidelitate> 3 – 7%;
Spor special pentru pirotehnie> 10%;
Spor de vechime> 8 – 28%
Alte drepturi negociate:

art.21> plati compensatorii in situatia lichidarii judiciare sau a falimentului societatii, 36 de salarii medii nete platite de unitate plus 2 la plecare;

art.35> contravaloarea echipamentilui individual de protectie se suporta integral de catre unitate;

- Publicitate -

art.41> la nivelul SC Uzina Mecanica Plopeni SA toti salariatii beneficiaza de asigurari de accident si de viata in baza unui contract de prestari de servicii incheiat obligatoriu de unitate cu o societate autorizata in domeniu;

art.72> sunt zile nelucratoare zilele de repaus saptamanal si zilele de sarbatori legale si religioase dupa cum urmeaza:

a. Anul Nou                                                 2 zile                          1 si 2 ianuarie

- Publicitate -

b. Ziua femeii                                              1 zi                             8 martie

c. Pastele                                                    3 zile                          prima, a doua si a treia zi de Paste

d. Ziua internationala a muncii              1 zi                             1 Mai

- Publicitate -

e. Adormirea Maicii Domnului               1 zi                             15 august

f. Rusalii                                                      2 zile                          prima si a doua zi

g. Ziua nationala                                       1 zi                             1 Decembrie

- Publicitate -

h. Craciunul                                                2 zile                          25 si 26 decembrie

***munca prestata in zilele de sarbatoare se considera munca suplimentara…

art.75> concediu de odihna> 30 de zile lucratoare;

- Publicitate -

art.96> ajutoare materiale din fondul social al unitatii in cuantum de pana la 900 lei;

art.97> unitatea contribuie anual cu o suma negociata si necesara sarbatoririi Craciunului, Pastelui si Zilei femeii;

anexa nr.5> alimentatie de protectie: lapte > 0,5 litri/zi/pers. si hrana complexa> 4 lei/zi/salariat;

- Publicitate -

anexa nr.7> materiale igienico-sanitare: sapun, prosop, perie baie, periuta de dinti, pasta de dinti, unguente protectoare…

De ce DMIS Prahova a inregistrat noul CCM 2010-2011 cu data de 20 mai daca CCM 2008-2010 a incetat cu data de 16 iunie ? Prietenii stiu de ce !Se autosesizeaza vreo institutie descentralizata? Deocamdata, dupa 12 luni, NU ! Dar ce premiu primeste conducerea Sindicatului Liber Plopeni la negociere, ca doar reprezinta salariatii uzinei, pe toti, conform legii !? Care conducere? Una obedienta, buna de impins salariatii pe poarta, cu plati compensatorii, se intelege. Din luna decembrie 2008 conducerea Sindicatului Liber, care se trecuse la cerere, ca exemplu de urmat, pe listele cu personal disponibilizat, era practic formata din someri. Debusolati si surprinsi ca uzina a ramas totusi cu portile deschise si cu peste 230 de angajati, “presedintele” Nicolae Mircea si “vicepresedintele” Lefter Vasile, s-au razgandit sa mai abandoneze uzina, si pentru ca nu-si indeplinisera visele si “angajamentele” ticaloase, si au hotarat sa isi mentina functiile sindicale desi erau someri cu plati compensatorii. Cu data de 31.05.2010 le-au expirat si mandatele sindicale. Pastrandu-si calitatea de “presedinte” Nicolae Mircea a semnat in continuare documente emise de catre sindicat, a sustinut procese civile si chiar a negociat si a semnat CCM 2010-2011 al SC Uzina Mecanica Plopeni SA  alaturi de  “vicepresedintele” autoconcediat  Vasile Lefter. De ce atata risc asumat si aranjamente oculte in continuare din partea unor “lideri” care isi parasisera de buna voie locul caldut de munca pentru o diversiune bine lucrata dar surprinzator ratata? A fost de fapt inca o actiune ticaloasa, total nepotrivita statutului unor lideri sindicali, aceea de a pune umarul la concedierea membrilor de sindicat, a intregului personal, pentru a se genera lichidarea voluntara a uzinei plopenare. Stiau ei, “alesii”, de ce dar si pentru ca erau invatati sa traiasca bine din doua surse de venit: salariu ca angajati ai uzinei (acum plata compensatorie) + indemnizatie sindicala (acum salariu ca angajati ai sindicatului). Modalitatea ilegala si imorala de transfer de bani catre Sindicatul Liber, s-a realizat prin “legea partilor”. Astfel art.135, alin.3 stipuleaza scurt: “contributia unitatii la fondul sindicatului semnatar se realizeaza conform anexei nr.16” !? “Scopul  scuza  mijloacele !” Astfel, administratia uzinei plopenare sponsorizeaza lunar cu mai multe mii de lei Sindicatul Liber cu conducatori someri, “membri alesi in organul de conducere”. Este extrem de induiosatoare dar cel putin imorala vizavi de salariati, aceasta grija a conducerii plopenare, bazata pe banii si asa putini ai uzinei, pentru buzunarele acestor persoane “alese” dar somere in raport cu filiala CN Romarm SA. Este un indemn, un exemplu penal si antisindical, pe care il transmit directorii plopenari, mandatati de stat dar ramasi datori conducerii sindicatului care i-a sustinut la numire:

>>Angajatori la stat, fratilor, umflati fara teama, conturile sindicatelor obediente si linistite cu cat mai multe contributii, sponsorizati-le legal, adica prin negociere, pasivitatea !

>>Fiti generosi si atenti la nevoile membrilor alesi in organele de conducere sindicala, in special cu cei pe care i-ati sustinut la alegeri, raman datori si foarte docili !

>>Dati cu o mana “alesilor” si luati inapoi, de la toti, cu amandoua, salariatii vor face ciocu’ mic si buzunarul de pitic !

>>Platiti pacea sociala fara sa clipiti si veti avea in vedere mai putine probleme manageriale. O mana spala pe alta si amandoua bat palma !

Sindicatului SITECO Plopeni asteapta, inca, concluziile si masurile blocate si prafuite din:

A)   Raportul nr.2805/17.10.2008 al comisiei de control a CN Romarm SA;

B) Raportul nr.??/2009 al comisiei de control a CN Romarm SA, conform adresa nr.2688  /26.11.2009 semnata de catre Directorul General al CN Romarm SA;

C) Raportul Inspectiei Generale din cadrul MECMA nr.3839/15.12.2009 conform Nota nr.XXIII /340152/23.10.2009 semnata de reprezentantii Sindicatului SITECO Plopeni si de cei ai Ministerului Economiei;

D)  Raportul Camerei de Conturi Prahova in urma controlului efectuat la SC Uzina Mecanica Plopeni SA in perioada 08.01.2010 – 19.02.2010.

Asteptam sa se puna in miscare:

I) DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti in urma denuntului depus de catre Sindicatul SITECO  Plopeni  in data de 09.02.2011;

II) Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova in urma Plangerii penale impotriva conducerii SC Uzina Mecanica Plopeni SA inregistrata de Sindicatul SITECO  Plopeni in data de 04.04.2011;

III) Corpul de control al Primului ministru care a promis ca face “curatenie” in companiile de stat. “…Aceste companii care lucreaza pe pierderi inseamna ca in fiecare zi le finantam cu bani din bugetul national, adica din taxele si impozitele pe care le platesc romanii.”

Ing. Mircea VOINEA, Lider (i) Sindicatul SITECO Plopeni

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Om de afaceri, filmat cum închide robinetul de apă pentru irigațiile din Prahova. Acuzații grave la adresa ANIF

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini privind starea...

Cum și-a bătut joc administrația Volosevici de fondurile europene. Două proiecte majore, ”reevaluate” pe banii noștri

Din cauza incompetenței actualei administrații, Ploieștiul a pierdut o oportunitate unică de a se dezvolta cu ajutorul Uniunii Europene.

Conducerea Poliției Prahova a fost schimbată. Cine este noul șef al IPJ

Începând de luni, 15 iulie 2024, Inspectoratul de Polției...

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

FC Petrolul – Gloria Buzău, în prima etapă din Superligă

Partida are loc pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. Este debutul lui Mehmet Topal pe banca prahovenilor

Trei turiști blocați pe Valea lui Zangur, recuperați de către salvamontiștii prahoveni

Turiștii au rămas blocați pe traseu și au avut nevoie de intervenția salvatorilor montani

Canicula influențează șoferii. Medic ploieștean: „Nervozitatea apare pentru că încetinește buna funcționare a creierului”

Canicula din aceste zile influenţează inclusiv comportamentul şoferilor şi pe cel al pietonilor

Volosevici și finalizarea. Pe 15 mai ne anunța că ”Bulevardul Castanilor este gata!” Pe 15 iulie reîncepe șantierul

”Proiect Volosevici: În timp ce unii doar vorbesc, eu FINALIZEZ proiecte importante pentru orașul Ploiești!”
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

FC Petrolul – Gloria Buzău, în prima etapă din Superligă

Partida are loc pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. Este debutul lui Mehmet Topal pe banca prahovenilor

Trei turiști blocați pe Valea lui Zangur, recuperați de către salvamontiștii prahoveni

Turiștii au rămas blocați pe traseu și au avut nevoie de intervenția salvatorilor montani

Canicula influențează șoferii. Medic ploieștean: „Nervozitatea apare pentru că încetinește buna funcționare a creierului”

Canicula din aceste zile influenţează inclusiv comportamentul şoferilor şi pe cel al pietonilor

Volosevici și finalizarea. Pe 15 mai ne anunța că ”Bulevardul Castanilor este gata!” Pe 15 iulie reîncepe șantierul

”Proiect Volosevici: În timp ce unii doar vorbesc, eu FINALIZEZ proiecte importante pentru orașul Ploiești!”
- Publicitate -