Cel puțin cinci bănci vor dispărea din România în acest an

dispariti-banci-fuziune.jpg

dispariti-banci-fuziune.jpg

Din 37 de bănci înregistrate oficial în ultimul raport BNR, anul acesta vor rămâne doar 32 în peisajul bancar. Alte patru bănci universale şi două de nişă îşi vor defini anul acesta strategia, urmând ca în viitorul apropiat să se vândă sau să se închidă. Sau să cumpere, ori să fuzioneze cu alte bănci pentru a-şi consolida poziţia în sistem şi a atinge acel prag minimum de cotă de piaţă de 5%, obligatoriu necesar pentru o bună funcţionare a unei bănci universale. În aceste condiţii, nu este exclus ca în viitorul apropiat să vedem doar 26 de bănci în sistem.

- Publicitate -
- Publicitate -

Anul 2018 este plin de provocări pentru sistemul bancar românesc. O întreagă serie de directive şi reglementări internaţionale intră anul acesta în vigoare solicitând mai mulţi bani din partea acţionarilor pentru a asigura lichiditatea băncilor. Este vorba de IFRS 9, MIFIID 2 şi în a doua parte a anului GDPR, în curând PSD2. Toate sunt reglementări care cer mai mult capital, mai multe investiţii pentru băncile comerciale.

Cerinţele de capital şi necesarul de fonduri proprii de nivel I şi II, despre care băncile ştiu de ceva ani, a determinat accelerarea nivelului de concentrare bancară din România în ultimii doi-trei ani. Tot mai multe bănci au fuzionat, s-au vândut sau au fost absorbite de alte bănci. Volksbank, Millennium Bank sau Royal Bank of Scotland sunt bănci care s-au vândut în urmă cu doi sau trei ani, în timp ce Citibank şi-a restrânsa activitatea devenind o bancă premium pentru zona corporate. Unele dintre aceste tranzacţii au schimbat chiar şi clasamentul băncilor din punct de vedere al activelor, Banca Transilvania ajunge pe locul doui în sistem dupăp cumpărarea Volksbank.

Citește continuarea pe economica.net

- Publicitate -
- Publicitate -

NO COMMENTS

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exit mobile version
- Publicitate -