Piaţa vinurilor din România este dominată de produse contrafăcute. Astfel, în loc de produs din struguri, pe rafturile magazinelor ajung combinaţii de apă, zahăr şi alcool.
Potrivit unui control efectuat de specialiştii Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Viti-Vinicol la mai multe hipermarketuri, producătorii de vin au fost prinşi că vindeau la sticlă, în loc de vin, apă exogenă şi alcool din trestie de zahăr sau porumb. Iată rezultatele testelor de laborator, date publicităţii prin intermediul site-ului economic incont.ro.:
Vinurile albe, demiseci, Strămoşesc şi 9 poloboace, produse de SC Vinexport Trade Mark Focşani conţin: zahăr 30%, respectiv 40% şi adaos de apă.
Perla Dunarii, vin demisec alb, produs de SC Vinton Galaţi, are adaos de zahăr 100% şi apă 80%.
Buchet, vin demisec roşu şi alb, produs de Casa de Vinuri Zoreşti Buzău, conţine adaos de zahăr 30%, respectiv 20%,
Babanul, vin de masă roşu şi alb, produs de Murfatlar, are 60% adaos de zahăr şi 40% adaos de apă.
Alb Nobil, vin de masă demisec alb, fabricat de SC Rom Cas Srl Dâmboviţa, are adaos de zahăr în proporţie de 100% şi apă 60%.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, producătorii de vinuri contrafăcute riscă amenzi drastixce şi chiar suspendarea licenţei de fabricaţie.
Cum ți se pare subiectul?