Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

centrala_brazi_82079000_68494400.jpg

OMV a fost acuzată de preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că a redus deliberat capacitatea de producție a centralei de la Petrobrazi pentru a crea o criză de electricitate în piaţă şi pentru a creşte preţul.

Acuzația a fost formulată joi de către deputatul PSD Iulian Iancu. „Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător şi-a redus capacitatea de producţie la 25-30% – ştim că a nu pune la dispoziţie 100% din capacitatea de producţie este infracţiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă şi analiză asupra acestei situaţii. În consecinţă, a redus capacitatea de producţie şi a creat o criză de energie electrică în piaţă. A făcut oferte, în acelaşi timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influenţând creşterea din piaţă. (…) Analizând, am observat că au mai existat alţi producători care şi-au redus capacitatea de producţie. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producţie a menţinut preţurile la nivel ridicat”, a spus Iancu, întrebându-l pe preşedintele ANRE ce măsuri a luat, după cum scrie Agerpres.

Deputatul PNL Virgil Popescu i-a cerut lui Iancu să nominalizeze compania pe care o acuză de manipularea preţului, însă acesta i-a răspuns că vrea să audă acest lucru de la reprezentanţii ANRE. Popescu l-a întrebat apoi pe Havrileţ dacă este vorba de OMV Petrom şi de centrala de la Brazi, „ca să ştim exact, pentru că nu putem, într-o comisie de anchetă, să ne învârtim că nu ştim despre cine este vorba, că a avut cantitate, că n-a mai făcut producţie, că nu înţeleg despre ce este vorba şi vreau să ştiu concret despre ce producător vorbim”.

„Cred că este vorba de producătorul OMV Petrom, centrala de la Brazi, care are o capacitate instalată de 800 de MW, dar, din cauza unor probleme în funcţionarea unor transformatoare, i-a fost redusă capacitatea de producţie pe parcursul întregului an. A funcţionat la capacitate de 50%. Această centrală nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic naţional”, a arătat oficialul ANRE.

Citește articolul integral pe e-nergia.ro

 

 


Politic
  • Joi, 08 Martie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

Sondaj IMAS: PNL depășește PSD

Institutul condus de Alin Teodorescu a dat publicității un sondaj care relevă intenția actuală de vot a românilor. Scandalurile din ultimul an par să-și fi pus amprenta pe echipa lui Liviu Dragnea....

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești