ordonan-a-prin-care-a-fost-introdus-plata-cas-i-cass-pentru-contractele-part-time-respins-de-senat-1.jpg

Senatul a respins marți, în calitate de prima cameră sesizată, ordonanța de Guvern privind introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti CAS și CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de munca, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim.

La fel ca Ordonanța accizei la carburanți și cea a CAS și CASS, pentru contractele part-time primise aviz negativ de la Comisia condusă de Orlando Teodorovici. În privința acesteia din urmă, plenul Senatului a ținut cont de avizul de repingere dat de comisia de specialitate.

"Vom lua în dezbatere un act normativ foarte discutat în ultimul timp, care implementează plata CAS și CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajații cu part-time. În fapt, devenise o practică și este astăzi o practică - angajații să fie ținuți cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore și plătiți cu diferența până la salariul minim din mână, la negru, eludând statul", a declarat premierul Tudose la începutul ședintei Executivului din 20 iulie.

El a precizat atunci că studenții, pensionarii și elevii vor fi exceptați de la prevederile actului normativ. Tot printre exceptii se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilități cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puțin de 8 ore pe zi sau cei care obțin venituri din mai multe contracte de muncă dintre care unul cu normă întreagă.

La acest moment, din calculul guvernanților rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Indiscurabil, combaterea oricărei forme de muncă la negru este în avantajul angajatului. Statul poate să-și intensifice controalele și sancțiunile, însă nu poate rezolva problema prin introducerea unui sistem de impozitare pentru venituri care nu există, la persoanele de bună-credință, care chiar muncesc sau angajează în regim part-time.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Național
  • Vineri, 21 Septembrie 2018
  • De Observatorul Prahovean

Salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2019

Salariul minim va creşte cu 150 de lei în 2019, conform unui act normativ care urmează să fie elaborat de Guvern, a declarat preşedintele Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, joi, la...

Eveniment
  • Joi, 20 Septembrie 2018
  • De Ștefan Vlăsceanu

Incendiu la o casă din Stoenești - FOTO

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu joi după amiază la izbucnit o casă din satul Stoenești, comuna Ariceștii Rahtivani. La fața locului au fost trimise...