aboneaza-te la ziarul fara reclame

headerpag-info.jpg

Delirul pomenilor electorale fără acoperire a devenit scadent. Guvernul României stoarce tot ce mai poate pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Din punctul lor de vedere, bilanţul este pozitiv. Din punctul de vedere al specialiştilor, cifrele mistificate au fost prezentate în aşa fel încât să nu se vadă adevărata dramă. Până şi cei mai puţin pregătiţi în domeniul economic ştiu că nu poţi să cheltuieşti mai mult decât produci.

Era previzibil faptul că se va ajunge destul de rapid în situaţia în care Guvernul să încerce să scoată bani şi din piatră seacă. Distrugerea Pilonului doi de pensii a avut tocmai acest scop: transferul fondului în patrimoniul statului, pentru a avea cu se să mai acopere din craterul financiar, pe care l-au căscat. Scandalul public, iscat pe această temă, le-a mai tăiat puţin din elan.

Următoarea etapă este stoarcerea companiilor de stat care generează profit. Unele dintre ele abia au fost puse pe picioare, urmând ca acum să intre într-un nou impas financiar. A doua companie, după Romgaz, care a anunţat că Ministerul Energiei i-a cerut să vireze bani la bugetul statului sub formă de dividende speciale este Conpet, transportatorul de ţiţei din Romania. Aceasta a informat luni investitorii că va convoca în perioada imediat următoare Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

"În conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informează acţionarii şi publicul investitor în legătură cu solicitarea primită din partea Ministerului Energiei - în numele Statului Român, care este actionar majoritar al societăţii CONPET S.A. (deţinător al unui număr de 5.083.372 acţiuni, reprezentând 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, având ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub formă de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii. Având în vedere aceasta solicitare, Consiliul de Administraţie al societăţii CONPET S.A. va convoca Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor în perioada imediat următoare", se arată în anunţul Conpet, citat de hotnews

Pe surse, s-a aflat că ministrul Misa, personal, a sunat în disperare de cauză la sefii companiilor naţionale pentru "a face rost" de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidităţi anemice rămase la dispozitia acestora, după ce anterior li se "confiscaseră" deja rezevele. După ce au pus în pericol dezvoltarea ţării prin strangularea investiţiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica. 

Există vreo instutuţie, în această ţară, care să cerceteze măcar o faptă deosebit de gravă, numită "subminarea economiei naţionale"?