182179_articol.jpg

Aplicarea ștampilei pe contractele depuse, emise sau încheiate în relația firmelor și persoanelor fizice autorizate (PFA) cu instituțiile și autoritățile statului nu va mai fi necesară începând de duminică, potrivit unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, legislația nu exceptează în mod expres firmele și PFA-urile de la ștampilarea contractelor.

 

Măsura este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2017, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 507 din 30 iunie 2017 și se va aplica de la data de la 30 iulie 2017. Documentul vine cu unele modificări la actul normativ ce a scăpat firmele și PFA-urile, în urmă cu aproximativ doi ani, de obligația folosirii ștampilei.

Concret, Executivul a stabilit că nici persoanele fizice, nici persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate, începând cu data de 30 iulie 2017, să ștampileze contractele depuse, emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.

„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, prevede ordonanța amintită.

 

În prezent, această dispoziție inclusă în Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 nu face nicio referire expresă la contracte sau la înscrisuri, în relația firmelor și PFA-urilor cu entitățile statului. Totodată, sunt indicate doar declarațiile, cererile și celelalte documente depuse, nu și cele emise sau încheiate în relația cu entitățile statului, astfel că de la sfârșitul lunii curente vom vorbi, practic, de o extindere semnificativă a actelor ce nu mai trebuie ștampilate.

Citește continuarea pe avocatnet.ro