deficit-bugetar.jpg

Ministerul Finanţelor Publice a oferit datele care arată dezastrul unei guvernări haotice. Aceasta a cheltuit cu mult peste ceea ce a putut să producă. Perioada de referinţă o reprezintă primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

 

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele şase luni ale acestui an cu un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentând 0,77% din PIB, în creştere cu 61,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a depăşit avansul încasărilor, se arată în datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. "Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 117,2 miliarde lei, reprezentând 14,4% din PIB, au fost cu 8,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 123,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10 % faţă de prima jumătate a anului trecut", arată raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele şase luni la încasările din contribuţiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii şi venit (+11,5%) şi din venituri din capital (+14,2%). Cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut şi la începutul acestui an. O altă cauză o reprezintă creşterile salariale acordate in 2017, respectiv creşterea cu 15% a salariilor din sănătate de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat de la 1250 lei la 1450 lei din 1 februarie 2017 şi majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituţiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Cu certitudine există multe cifre care pot fi analizate, fiecare în parte dând măsura unei iresponsabilităţi pe care tot românul de rând o va suporta. Factura enormă va fi achitată în zeci de ani, iar bucuria creşterii unor venituri va fi foarte curând estompată de scăderea drastică a nivelului de trai. Si,ca de obicei, nimeni nu va răspunde. 

 

 

Economic
  • Joi, 19 Octombrie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Unde merg banii din noua taxă de 2%

În timp ce ”programul de guvernare” a ajuns o culegere de minciuni, singurele certitudini sunt legate de valurile de noi taxe și scumpiri pe care românii le încasează zilnic. Angajatorii vor plăti...