itm.jpg

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat în luna iunie acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 279.000 lei.

 

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 216 controale, în urma cărora s-au aplicat 20 de amenzi în valoare de 170.000 lei. Totodată, inspectorii de muncă au aplicat 8 amenzi în valoare de 120.000 lei angajatorilor care utilizau 24 de persoane fără a le fi întocmit forme legale de muncă. De asemenea, un angajator a fost depistat folosind la lucru mai mult de 5 persoane care nu aveau întocmite forme legale de angajare. Având în vedere prevederile art. 264 din Lg. nr 53/2003 republicată, au fost înştinţate instituţiile IPJ Prahova şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 129 de controale şi 110 de angajatori au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 109.000 de lei. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 26 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de către inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca accidente de muncă.

 

”Sunt domenii sensibile precum comerțul și construcțiile care în plină vară au nevoie de acțiuni concentrate de control care să contribuie la evitarea evenimentelor ce pun în pericol sănătatea și chiar viața lucrătorilor. Vom insista în acțiunile noastre asupra răspunderii contravenționale și penale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori sub declararea nivelului real de salarizare”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.