banca.jpg

Vehiculată în spaţiul public ca fiind pornită de la BNR, ideea introducerii impozitului pe cifra de afaceri este dezminţită chiar de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

"Ideile, impozitul pe cifra de afaceri, de exemplu in Statele Unite se numeste "sales tax", deci impozit pe vânzări, e în orice carte de econimie. Deci ce facem, cenzuram idei sau...? Nu ştiu dacă a plecat de la ei, dar dumneavoastră puteţi să îi întrebaţi pe cei de la Guvern. Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este în anumite ţări ale lumii. Eu nu spun că este bine sau este rău. Eu vă spun că discuţia pe tema aceasta că este o idee care a plecat de la cineva de la Banca Naţională, ce valoare are dacă ar fi plecat de la cineva de la Banca Naţională? Niciun fel de valoare. Important este cine o receptează şi cine vrea sa o pună în practică, dacă o receptează cineva şi dacă vrea să o pună în practică. Întrebarea pe care mi-o puneţi trebuie să o puneţi celor de la Finanţe, nu Băncii Naţionale şi nu cred că a plecat de la noi, dacă vreţi să vă răspund direct. Ce facem? Punem cenzura pe mintea oamenilor sau îi întrebam de ce gandesti asa si nu gandesti altfel? Nici nu stiu daca e de stanga sau de dreapta o asemenea idee", a explicat Isărescu, întrebat dacă ideea impozitului pe cifra de afaceri a plecat de la reprezentanţi ai BNR." a declarat Isărescu, citat de Agerpres.

Mugur Isărescu a explicat şi cum este lansată orice propunere venită din BNR: ""Avem un Comitet de Politici Macroeconomice şi nu am discutat încă în acel Comitet, în mod concret, nu am avut un subiect despre politicile fiscale. Asta cu atât mai mult arată că politica fiscală trebuie să o discutaţi la Ministerul de Finanţe şi la Guvern. Când va veni timpul, probabil că şedinţa următoare când va fi prin luna august, vom scrie în comunicat şi atunci putem să avem un punct de vedere la care a lucrat şi Banca Naţională, ca instituţie. Nu uitaţi că la Banca Naţională lucrează sute de specialişti. Ei sunt neutri în manifestarea lor publică, sau încearcă să fie neutri, dar sunt specialişti care pot sa aibă o înclinaţie de stânga, de dreapta, de centru. Este absolut firesc, aşa se întamplă toate băncile centrale", a adăugat Isărescu.

 

Cert este cu nici primul ministru nu este foarte sigur în privinţa introducerii impozitului pe cifra de afaceri. În cazul în care va exita totuşi o schimbare, premierul ar prefera o variantă cu impozit progresiv. Urmează o serie de consultări cu mediul de afaceri, o decizie urmând a fi luată în luna august.