5.-Impozitul-pe-venit-trebuie.jpg

Pe scurt, modificarea va fi aceasta: Impozitul pe profit dispare şi va fi înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri a firmelor. 

 

Pentru cei care îşi făceau iluzii că vor scăpa de costurile uriaşe ale măsurilor populiste, noul guvern vine cu decontul. Iresponsabilitatea de a promite, de a da şi de a-i pune pe alţii să plătească este schema politică "de succes" pentru câştigarea alegerilor. Cineva trebuie să plătească! Sunt două tipuri de platnici: nevinovaţii - cei care nu au fost beneficiarii direcţi ai pomenilor electorale, care nici măcar nu le-au dorit şi cei care au votat vinovat - mai precis cei care au primit un spor la salariu sau pensie, pe care însă îl vor returna înzecit.

Mecanismul de decontare pe înţelesul tuturor:

 

Pentru agenţii economici nu este cazul să mai explicăm faptul că dispariţia impozitului pe profit şi înlocuirea cu impozitul pe cifra de afaceri (forma corectă: impozitul pe venit), reprezintă fie închiderea business-ului, fie înregistrarea firmei într-o altă ţară. Pentru cei care s-au bucurat de majorări iluzorii de venituri, merită să detaliem puţin, pe înţelesul fiecăruia. Aşadar, o ţară cu balanţa pe deficit, este o ţară care a fost incapabilă să îşi regleze cheltuielile în funcţie de venituri. Fără plus în gestiune, dar trebuind să dea de pomană, orânduirea a făcut cu premeditare, două mari măgării. Prima, neavând bani în visterie, au angajat împrumuturi fără precedent, pe care noi fraierii le vom achita (nu ştim de unde şi cum).

Cea de a doua mare măgărie vine pe fiscalizarea excesivă a segmentului business, cum este această schimbare de impozitare, fie ea şi progresivă. Nu simt nevoia să îmi ce scuze pentru un limbaj care altfel nu putea reflecta o mare golănie politică. Ghiciţi ce se va întâmpla? Agentul economic nu va mai avea posiblitatea să croiască un business-plan, nu va mai putea să aibă în vedere un plan de investiţii. Lui i se vor impozita TOŢI banii care îi intră în firmă, nu profitul aşa cum era normal. Agentul nu îşi va mai putea deduce cheltuielile, iar dezvoltarea firmei va rămâne doar un deziderat. Este afectat atât investitorul, cât şi salariatul. Acesta din urmă va stagna ca şi firma la care lucrează. Mai mult decât atât, din salariul constant insuficient, va suporta şi majorările costului coşului zilnic, cel din care se plătesc efectele împrumuturilor iresponsabile. Rezultatul este unul şi este cert: scăderea dramatică a nivelului de trai şi aşa vai de steaua lui.

Să nu vă mire dacă veţi constata că multe societăţi comerciale se vor închide în România şi se vor redeschide în ţări UE care au înţeles că pentru a progresa, impozitezi plus-valoarea, nu doar simpla circulaţie a banului. Business-ul în sine presupune construcţia şi dezvoltarea mecanismelor care generează plus-valoare, nu ştrangularea pârghiilor care alimentează bugetul de stat.