resize-of-1994-cupoane-privatizare.jpg

Milioane de români mai au calitatea de cuponari, după ce în urmă cu aproximativ 20 ani au primit de la stat cupoanele de privatizare în cadrul Programului de Privatizare în Masă. Dacă sunteţi printre aceştia şi doriţi să valorificaţi aceste cupoane, iată care sunt paşii de urmat.

Primul pas care trebuie făcut este să verifici dacă acţiunile firmei mai sunt tranzacţionate la bursă. Pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (www.bvb.ro), în câmpul „căutare avansată”, de sub căsuţa „caută simbol” din partea stângă a site-ului introduceţi numele firmei pentru a afla dacă aceasta mai este listată pe piaţa principală sau Rasdaq. Dacă în dreptul societăţii scrie tranzacţionabilă, înseamnă că încă puteţi vinde acţiunile acesteia. Pentru a afla orientativ preţul pe care îl obţineţi pentru o acţiune, faceţi click pe simbolul acesteia (codul de trei sau patru litere din dreptul numelui companiei). Odată ajunţi în pagina societăţii, aveţi afişat un grafic cu preţul din ultimul an la care au fost încheiate schimburile.

Mulţumiţi de preţ sau nu, dacă încă doriţi sa mai vindeţi acel certificat, trebuie să mergeţi la Depozitarul Central, instituţia care ţine evidenţia acţionarilor fiecărei companii listate la bursă, unde vi se va elibera un extras de cont. Prin acest document vi se atestă numărul de acţiuni pe care le deţineţi, pentru că de când aţi primit acel certificat şi până în prezent, este posibil ca societatea să îşi fi majorat sau diminuat capitalul social, iar numărul acţiunilor înscrise pe cuponul primit în urmă cu 20 de ani să nu mai fie de actualitate.

 

Citește mai mult pe ECONOMICA.net