ogn3928-copy-copy.jpg

O indeletnicire ce dateaza pe plaiurile romanesti de pe la 1300 si pierduta pe parcursul tranzitiei la economia de piata, productia de bere, este revitalizata de doi tineri. Creativi, harnici si neinfricati, Alexandru Geamanu si Laurentiu Banescu au pus la bataie 250.000 de euro, ca sa redeschida o fabrica de bere aflata la poalele Carpatilor Orientali. Fabrica de Bere Buna SRL a implinit 4 ani si poate produce anual 4.000 de hectolitri de bere.

 


Alexandru, absolvent de Politehnica, a dat ingineria pe publicitate, iar Laurentiu, absolvent de ASE, a lucrat peste 10 ani la unele dintre cele mai mari companii internationale din Romania. Ani la randul, la fel ca milioane de romani, fie vara fie iarna, la finala de Champions League sau un film bun, au savurat cu placere bautura de hamei, contribuind la frumosul loc 8 pe care-l ocupa tara noastra in clasamentul european al consumului de bere. Pana aici, nimic nu-i diferentiaza pe cei doi de alti consumatori. Pasionati de calatorii, in drumurile lor s-au oprit si la cateva mici fabrici de bere, microberarii in limbajul modern, asa au descoperit ca ceea ce stiau ei despre bere pana atunci, nu era totul...dupa primul pahar, produsa dupa retete vechi, traditionale, printr-un proces fara prea mult aport al tehnologiilor contemporane,  au descoperit mai mult decat un gust, au descoperit povesti...

Si de la un pahar de bere, pana la lansarea in antreprenoriat in 2013, au fost luni bune de documetare despre ce inseamna berea artizanala, de cutreierat prin localitati cunoscute sau mai putin cunoscute ca sa gaseasca locul perfect pentru microberaria din visele lor si, la final, de gasit bani ca totul sa devina realitate. 

Mai greu a fost cu locul, isi amintesc tinerii antreprenori, am gasit o fabrica de bere inchisa, la poalele varfului Zaganu, aproape de statiunea Cheia, in comuna Maneciu. Entuziasti cum eram, n-am stat prea multe pe ganduri, dar dupa ce ne-am apucat de treaba am constat ca echipamentele nu erau asa bine conservate si au necesitat imbunatatiri. 

Cu economiile lor si bani imprumutati de la banci, au reusit sa modernizeze fabrica, iar in luna octombrie 2013 au ”cules roadele”, cum se spune in popor. Impreuna cu cei cinci angajati au scos primele sticle de bere, etichetate manual, cu o lista de ingrediente pentru care nu-ti trebuie diploma de chimist ca sa le intelegi: apa, malt, hamei si drojdie.
Citește articolul integral pe hotnews.ro