lista-soferi.jpg

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat miercuri tarifele de referinţă pentru RCA, cele după care se vor ghida şoferii de-acum înainte să-şi facă o idee despre cât de mult vor plăti pe asigurarea obligatorie.

 

Tarifele de referință sunt mai mici decât tarifele maximale practicate în prezent, spune ASF. Însă cum nu sunt obligatorii de respectat și cum în prezent sunt societăți de asigurări care cer mai puțini bani decât tarifele maximale, în viitor se va plăti mai mult decât în prezent.

Spre exemplu la categoria persoane fizice, vârstă 51-60 de ani, vehicul cu motor de 1.401-1.600 centimetri cubi, se plătește un tarif de până la 714 lei (maximal). Încă există societăți care, până la expirarea termenului până la care valoarea asigurării RCA este stabilită administrativ (18 mai), cer un tarif de aproximativ 250 de lei pentru șase luni la un șofer de clasă bonus B8, sau 500 de lei pe un an. Acesta este un tarif inferior celui de referință stabilit de ASF, respectiv 606 lei, și care va intra în vigoare la 18 mai. Oricum societățile de asigurări îl vor putea depăși. Calculele ASF ar putea  avea în vedere șoferi cu clase de bonus mult mai slabe, însă este probabil că vom vedea că șoferii vor plăti mai mult față de prezent.

 

Se renunță și la clasele de bonus B9-B14 acestea fiind transformate în B8.

Exemplele ASF

O persoană fizică cu vârsta între 31 și 40 de ani ce deține o mașină cu capacitatea cilindrică până la 1.400 centimetri cubi are stabilit un tarif de referință la polița RCA de 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei, conform datelor prezentate de prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, într-o conferință de presă.

Unul dintre exemplele prezentate se referă la autoturisme utilizate de persoane fizice de 31—40 de ani, cu 1.201-1.400 centimetri cubi. Indicatorii sunt frecvența daunelor istorice de 4,2%, dauna medie istorică de 5.474 lei, prima de risc model GLM (rezerva de daune neavizată) inclusiv încărcarea de siguranță de 234 lei, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR) de 18,5% inflația daunelor de 3,5% și prima de risc de referință de 287 lei. Cheltuielile de achiziție și administrare variabile au fost stabilite la 25%, încărcarea BM (bonus-malus) de 21,3% și un profit de 3%.

Citește continuarea pe digi24.ro

 

Național
  • Duminică, 24 Septembrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Pericolul din spatele creditelor online

Creditarea se mută uşor, uşor în mediul online. Din faţa calculatorului românii pot obţine împrumuturi şi de 90.000 de lei în numai 15-20 minute, fără a pune piciorul într-o bancă. Analiştii le...