salarii.jpg

Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii datele referitoare la câştigurile salariale ale românilor. Potrivit INS, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.342 lei în luna martie a acestui an, în creștere față de luna precedentă cu 106 lei reprezentând un plus de 4,7%.

 

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (5.880 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.369 lei). Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale — 40,9% , respectiv în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului — cu 24,8%.

Agenţia Agerpress subliniază faptul că indicele câștigului salarial real a fost de 104,6% pentru luna martie 2017 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 177,9%, cu 7,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2017.

 

Indiferent de datele statistice, românul de rând a putut lesne observa o creştere constantă şi semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi nu numai. Dincolo de creşteri statistice ale salariilor, creşteri nesemnificative ale pensiilor şi promisiuni pentru bugetari, realitatea este că nivelul de trai resimte o depreciere constantă.