scumpire rca

Preţurile asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) ar putea reveni după luna mai 2017 la nivelurile ridicate anterioare introducerii plafonării, estimează reprezentanţii Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare /PRBAR/, organizaţie care reuneşte companii de profil care cumulează o cotă de aproape 25% din industria românească de intermediere.

 

”Cred că preţurile se vor aşeza exact cum erau înainte de plafonare. Asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească preţurile, care să ajungă acolo unde erau înainte. Singurul mod în care se poate regla piaţa RCA îl reprezintă concurenţa şi apariţia unor noi jucători”, a declarat joi preşedintele PRBAR, Viorel Vasile.

El a menţionat că în perioada 2014-2016 preţurile poliţelor RCA au crescut în medie cu 80%, iar în a doua jumătate a anului trecut, în contextul introducerii plafonării preţurilor pentru acest tip de asigurări, a fost înregistrată o scădere medie de 30%. Conform datelor ASF, până în decembrie 2016 prima medie pentru RCA în cazul persoanelor fizice a scăzut la 465 lei. Pânpă în luna mai 2017, preţurile RCA vor rămâne la fel, apreciază reprezentanţii PRBAR.

 

Preţurile se pot reaşeza doar prin competiţia din piaţă, a spus Viorel Vasile, care a menţionat posibilii noi jucători pe acest segment - Dallbogg, Leaseplan Insurance, Grawe şi Ergo.

El a arătat că rata combinată a daunei pe segmentul RCA a fost anul trecut de 108%, ceea ce arată că, la preţurile RCA de anul trecut, asigurătorii au pierdut în medie 8%.

Citește continuarea pe economica.net