scumpire carburanti

S-au scumpit din nou carburanţii, după ce la începutul anului eliminarea supraaccizei a adus ieftiniri substanţiale, relatează Digi24. Specialiştii pun majorările pe seama creşterii cotaţiilor petrolului, dar şi a deprecierii leului comparativ cu dolarul american.

 

La începutul anului, tarifele carburanţilor au scăzut cu 50 de bani după eliminarea supraaccizei, iar benzinăriile au afişat preţuri de aproximativ 4 lei şi 80 de bani pe litru.

„Aproape două luni mai târziu, prețul unui litru de benzină a depășit valoarea de 5 lei. Și motorina este mai scumpă. Un litru este acum 4 lei și 93 de bani”, relatează Miruna Mihailovici, reporter Digi24.

 

Șofer: Mi se pare foarte scump pentru preţurile de la noi, prea multe taxe.

Șofer: Foarte mult. Bulgaria, care n-are zăcăminte de petrol, şi are benzină şi motorină mai ieftine, iar noi în România avem pământul plin de petrol.

Specialiştii spun că scumpirile sunt influenţate de cotaţiile de pe pieţele internaţionale.

„Efectul în piață, la pompă, al fluctuațiilor de pe piețele internaționale se observă cu un anumit decalaj de ordinul a câteva săptămâni. Ceea ce observăm este faptul că de undeva de pe 10, 11 ianuarie, prețul petrolului Brent a cunoscut o creștere de aproximativ 7 procente în timp ce leul s-a depreciat marginal față de dolar cu aproape un procent. Ar fi explicabilă o scumpire de 3-3,5%”, afirmă Claudiu Cazacu, analist financiar.

Citește continuarea pe digi24.ro