prima

Începând din decembrie, şomerii vor putea beneficia de prime mai mari la angajare. Condițiile în care aceste persoane vor putea obține banii acordați de stat sunt prevăzute prin OUG 60/2016, care va intra în vigoare în 3 decembrie.

 

Actul normativ stabileşte măsuri suplimentare de sprijin pentru şomerii ce îşi găsesc un loc de muncă sau îşi mută domiciliul pentru a fi încadraţi în muncă.

În ceea ce îi priveşte pe şomeri, ordonanţa publicată ieri stabileşte acordarea unei prime de activare, neimpozabile, în valoare de 500 de lei, acelor persoane înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, ce se angajează cu normă întreagă, prin intermediul unui contract de muncă cu o valabilitate de cel puţin trei luni. De altfel, o asemenea facilitate nu este prevăzută în cuprinsul actual al Legii nr. 76/2002, dar lucrurile se vor schimba din decembrie, odată cu aplicarea noilor reglementări.

În situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu vor înceta înainte de termenul de trei luni, angajaţii vor fi obligaţi să restituie integral banii primiţi, explică avocatnet.ro. În plus, prima de activare nu va fi acordată persoanelor care se angajează la companii cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.

 

Documente necesare: 

- cererea-tip;

- copia actului în baza căruia persoana respectivă a fost încadrată în muncă;

 

- angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă încetează, într-o perioadă mai mică de trei luni de la data încadrării în muncă;

- declaraţia pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimele 12 luni nu ai fost angajatul său.
Citește continuarea pe rtv.net