casa fisc

Periodic, Fiscul pune în vânzare la sediile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ţară diverse bunuri: de la produse alimentare, confecții textile și încălțăminte, aparate electrocasnice, la autovehicule și imobile. Pentru cei care vor să-și cumpere o casă, spre exemplu, aceasta poate fi o oportunitate, întrucât, de cele mai multe ori, prețurile cerute de stat sunt sub nivelul pieței. 

 

În prezent, pe lista bunurilor imobiliare scoase la licitație de ANAF se află și imobile cu succesiune vacantă. Ce înseamnă asta? Potrivit legii, „bunurile mobile şi imobile, titlurile de valoare care provin din succesiuni fără moştenitori legali sau testamentari intră, potrivit legii, în proprietatea privată a statului după emiterea certificatului de vacanţă succesorală de către birourile notarilor publici”. 

Concret, după decesul proprietarului unei case, dacă un notar desemnat de stat nu reușește să descopere rude până la gradul al patrulea cărora le-ar putea fi încredințată moștenirea, eliberează un certificat de vacanță succesorală. Urmează inventarierea, preluarea și evaluare imobilului de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti. Mai departe, bunurile imobile intrate în proprietatea privată a statului se valorifică prin licitaţie publică. 

Citește continuarea AICI