franci

Deputaţii au adoptat ieri în unanimitate conversia creditelor în franci la cursul istoric. Iar numărul clienţilor care pot beneficia de această lege este mai mare decât se credea iniţial. Acum preşedintele este cel care va trebui să decidă dacă promulgă legea sau dacă o trimite înapoi în parlament.

Legea conversiei creditelor în franci la cursul istoric a trecut de Parlament cu un vot în unanimitate şi acum trebuie resetat totul. E legea prin care cei care au credite în franci de orice fel scapă de o sarcină financiară uriaşă şi vor ajunge să plătească mult mai puţin decât cei cu împrumuturi în euro sau lei. Dar mai departe asupra efectelor se aşterne pâcla. Chiar toate calculele sunt date peste cap.

 

În documentul adoptat au apărut noi prevederi care extind aplicarea. Potrivit unuia dintre articole, la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi. Practic, se extinde numărul clienţilor care pot beneficia. În versiunea anterioară legea era pentru cei care mai au acum credite în franci, nu şi pentru cei care le-au refinanţat pe ofertele băncilor. În articol e trecut acolo un „poate” care ar părea că dă posibilitatea băncilor de a refuza, dar juriştii consultaţi de Digi24 susţin că se extinde aplicarea legii.

Şi se extinde şi mai mult printr-un alt articol, care prevede că dispoziţiile de la alineatele 1 şi 2 - Coversia la curs istoric - se prevede, se aplică şi contractelor de credit care au fost externalizate/ vândute/ cesionate precum şi în cazul contractelor încheiate cu consumatori care au fost supuşi executării silite, indiferent de titularul creanţei, de stadiul ori de forma executării silite. Practic, se duce în toată istoria legea asta. La un moment dat, poate cineva, în faţa unui judecător indulgent, poate obţine o conversie şi pentru un credit deja achitat, ajuns la scadenţă. Totul e posibil.

 

Şi cu aceste noi prevederi ajungem în situaţia în care nu ne mai dăm seama câţi oameni vor beneficia, care vor fi pierderile, ce impact va aduce pe piaţa valutară.

Pe vechile coordonate se ştia că se aplică celor care mai au credite în franci. Erau circa 51.000 de debitori cu un volum al creditelor de 5,7 miliarde de lei. Însă acum se lărgeşte baza. La începutul lui 2015 soldul creditelor în franci era aproape dublu, 11,3 miliarde de lei.

Citește analiza integrală pe Digi24.ro