fotovoltaic

Tiberius Nechita (42 ani), din Bârlad, şi-a investit în ultimii ani toate economiile într-un sistem alternativ, care îi asigură necesarul de energie electrică atât pentru consumul casnic, cât şi pentru atelierul IT pe care îl deţine.

 

În doar trei ani, bârlădeanul a reuşit să scadă valoarea facturii la energie electrică de la 300 de lei pe lună la 5 lei lunar. Ultima factură emisă de furnizorul de energie electrică pentru perioada 12 iulie - 13 septembrie a fost de 15 lei, sumă în care a fost inclusă şi plata abonamentului radio-tv. ”Scăzând taxa radio tv, - 5 lei pentru ambele luni, am achitat pentru energia consumată 5 lei pentru luna iulie şi 5 lei pentru luna august”, explică Tiberius Nechita. 

Citește și Astăzi începe programul Casa verde. Cozi uriașe la dosare

 

Tiberius Nechita a început să caute soluţii alternative pentru sursele convenţionale de energie electrică începând cu anul 2011. L-au determinat costurile ridicate al facturilor, dar şi penele dese de curent, care îi afectau activitatea la atelierul de service IT pe care îl deţine în imobilul care locuieşte. Ştiind de proiectul Casa Verde, Tiberius Nechita şi-a depus dosarul, în speranţa că va obţine fonduri pentru sistemul alternativ, însă s-a împiedicat de birocraţia românească, programul fiind blocat până în anul 2015. Iniţial, în 2012, a montat opt panouri fotovoltaice care îi asigurau energia electrica pentru pentru casă.

Panourile au costat 4.000 de lei, la care s-au adăugat costurile necesare pentru montarea de regulatori şi acumulatori, încă 2.000 de lei. Nu a apelat la firme de specialitate pentru manoperă pentru că i-ar fi dublat costurile, aşa că a învăţat să le monteze singur. Într-o primă fază a investit a investit aproximativ 15.000 de lei. Mulţumit de rezultatele obţinute, Tiberius Nechita a continuat să investească în panouri solare şi fotovoltaice, ajungând de la opt la 24 de panouri

Citeste mai mult: adev.ro/oesfdb