ploiesti

Desi, in ultimul timp, lucrurile nu prea au functionat asa cum ar trebui, iata ca a venit vremea ca Ploiestiul sa fie dat drept exemplu de catre autoritatile centrale, intr-un domeniu care este vazut mai degraba ca unul cu probleme: termoficarea centralizata.Saptamana trecuta, la Bucuresti, s-a desfasurat conferinta cu tema ”Termoficarea la rascruce de drumuri”, organizata de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) si Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), cu sprijinul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Si daca aceasta conferinta se dorea a fi un prilej de analiza si de tragere a unui semnal de alarma asupra starii din ce in ce mai precare a celor mai multe siteme centralizate de termoficare din tara, ea a constituit totodata si o oportunitate de evidentiere a catorva exemple pozitive ale unor orase care au investit masiv cu fonduri europene si nu numai.

Surpriza a fost ca, desi Ploiestiul nu s-a numarat printre orasele invitate sa isi prezinte succesele obtinute de la semnarea contractului de concesiune, el a fost elogiat de cea mai mare parte a vorbitorilor: ‘’cel mai eficient sistem centralizat din tara’’, ‘’cel mai bine administrat’’, fiind cele mai vehiculate idei. Elocventa in acest sens a fost declaratia lui Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat care reuneste la nivel national organizatiile asociatiilor de proprietari din fiecare oras: « Cum va explicati ca la Ploiesti cetateanul plateste pretul intreg al Gicacaloriei, nesubventionat, fara sa existe revolte de strada? Incercati asta la Mangalia sau in alte orase si veti vedea ce se va intampla. Deci se poate, daca facem lucrurile asa cum trebuie».

Concluzia a fost ca sistemele centralizate reprezinta cea mai buna solutie in aglomerarile urbane si aceasta idee a fost sintetizata in mod ilustrativ de Corina Popescu, Ministru Secretar de Stat in Ministerul Energiei: "solutiile centralizate sunt solutiile eficiente pe termen mediu si lung. Eu nu cred in solutiile punctuale". Emil Calota, vicepresedinte al ANRE, prezent la conferinta, a adaugat ca "nu se poate admite un cartier incalzit cu centrale murale, intrucat nu este eficient din punct de vedere al costurilor, nici din punct de vedere energetic si nici din punct de vedere al utilizarii resurselor."

Desigur, asa cum tot fostul primar la Ploiestiului a mentionat, "incalzirea locala este o decizie locala si fiecare oras trebuie sa aleaga". Cu alte cuvinte, sa aleaga fie distrugerea sistemului centralizat de termoficare, cu consecintele de rigoare: intreruperea caldurii si a apei calde in apartamente, costuri ridicate, poluare si mult alte inconveninete, fie o dezvoltare sustenabila, echilibrata ecologic, si costuri mici pentru gicacaloria consumata. (P) 

 

Social
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Toamna schimbă foaia. Prognoza meteo

Vremea neobișnuit de caldă din ultima perioadă va continua până duminică, temperaturile maxime înregistrate la Ploiești variind între 23 și 26 de grade. Începnd de săptămâna viitoare temperaturile...