tiriac

Afacerea cu energie solară derulată de Ion Țiriac în Prahova i-a adus pierderi de câteva milioane de euro. Este vorba de parcul fotovoltaic de la Păulești, care a devenit nerentabil după ce Guvernul a început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România.

 

 

Omul de afaceri Ion Țiriac, care controlează producătorul de energie solară Blue Sand Investment prin două firme offshore înregistrate în Cipru, a decis să majoreze capitalul social al companiei cu circa 7,6 milioane de euro, prin compensarea și includerea în capital a unor credite nerambursate pe care le acordase anterior Blue Sand Investment.

Compania deține un parc fotovoltaic cu putere instalată de 8 MW în comuna Păulești din Prahova și este, totodată, furnizor de curent electric și trader pe bursa de energie OPCOM.

Blue Sand Investment, parte a Țiriac Holding, este deținută de omul de afaceri prin intermediul Credanti Holdings Limited (80,89% din părțile sociale) și Weybridge Holdings Limited (19,11%) din Cipru, care își au sediul la aceeași adresă din Nicosia și sunt reprezentate de avocatul Costina Genoveva Enache.

În urma majorării, capitalul Blue Sand Investment crește de la 12,1 milioane de euro la 19,7 milioane de euro. Suma de 7,6 milioane de euro cu care a fost majorat capitalul reprezintă credite nerambursate primite de la asociații săi de către Blue Sand Investment, inclusiv dobânda acumulată. În martie, Țiriac a mai efectuat o majorare de capital la companie, de această dată în numerar, în valoare totală de 152.000 de euro.

Parcul solar al lui Țiriac din Păulești, Prahova, a fost construit cu ajutorul unei finanțări de 8 milioane de euro primite de la Banca Românească, pe o perioadă de 8 ani, care a acoperit peste jumătate din investiția totală, cifrată la 13,6 milioane de euro.

Parcul a fost finalizat și pus în funcțiune în 2013, adică exact în anul în care Guvernul a început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România.

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, în prezent, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment.
Citește articolul integral pe profit.ro