leu

În 16 septembrie 1835, leul era instituit ca monedă oficială a românilor, de către domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica. Leul, unitate teoretica de cont, era echivalentul a 60 de parale. Tranzacţiile, taxele şi impozitele se plăteau în moneda străină – löwenthaler – taleri olandezi care aveau gravat pe revers un leu ridicat în două labe şi cărora românii le spuneau “LEU”.

 

 

În timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a încercat crearea  unei monede naţionale denumită români sau romanat, după modelul bizantin, care fi cântărit 5 grame de argint şi ar fi fost împărțit în 100 de sutimi, ca monedă divizionară, dar proiectul nu a putut fi realizat.


Problema avea să se soluţioneze abia în anul 1867, prin Legea monetara adoptata la 22 aprilie 1867, care instituia leul ca monedă naţională, egal cu 100 de bani (moneda divizionară). Un leu românesc cântarea cinci grame de argint, sistemul monetar fiind bazat pe bimetalismul aur:argint. Prin această lege, în Principatelor Unite s-a adoptat sistemul monetar zecimal şi metric al Uniunii Monetare Latine.

Au fost puse în circulaţie mai întâi monedele divizionare de 1, 2, 5 si 10 bani care erau din bronz şi fuseseră bătute la doua monetarii din Birmingham, Marea Britanie. În 1868, au fost emise primele monede româneşti de aur, pol-ul cu valoarea de 20 de lei .

Cel mai puternic leu din istorie l-am avut în 1867, când a luat naştere sistemul monetar naţional.

La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

La 3 martie 1870, se înfiintează la Bucureşti Monetaria Statului care bate, în acelasi an, moneda de argint de un leu şi pe cea de aur de 20 lei. În anii urmatori, sistemul monetar românesc avea sa fie întregit cu piesa de argint de 50 de bani şi cu cele de doi şi cinci lei.

Leul românesc a circulat pe teritoriul României, însă acesta a circulat şi pe teritoriul Basarabiei din anul 1918 până în 1939. Denumirea leului moldovenesc provine de la leul românesc.
sursa: tvr.ro