incalzire

La initiativa Ligii Habitat, operatorii de servicii publice si reprezentantii asociatiilor de proprietari din Ploiesti s-au reunit marti, 6 septembrie, la Ploiesti, in vederea trecerii in revista a aspectelor legislative si problemelor specifice cu care se confruntă asociatiile, precum si identificarii unor solutii concrete, viabile, pentru rezolvarea lor.

 

Alaturi de organizatorii intalnirii, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat reprezentata de presedintele sau, domnul Mihai Mereuta si Alianta Asociatiilor de Proprietari din Prahova reprezentata de domnul Viorel Olteanu, printre participantii la dezbateri s-au numarat si Apa Nova reprezentata de domnul Bogdan Trimbitasu - Director tehnic adjunct si Veolia Energie Prahova reprezentata de domnul Mihai Dogaru, Director Comercial si domnul Aurelian Nita, Manager Exploatare retele primare

In contextul intalnirii care a avut ca tema ”Serviciile comunitare de utilităţi publice”, domnul Bogdan Alexa vicepresedinte al Autoritatii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) a facut o radiografie a sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica din Romania, tragand un semnal de alarma asupra dificultatilor cu care se confrunta acestea, precizand insa faptul ca "Ploiestiul este norocos sa aiba aici un operator precum Veolia".

Mihai Dogaru a facut o descriere succinta a sistemului, subliniind faptul ca Ploiestiul beneficiaza de cel mai mic tarif al gigacaloriei din tara si ca sistemul centralizat de alimentare cu energie termica al Ploiestiului este recunoscut la nivel national ca un exemplu de bune practici. Totodata, directorul comercial al Veolia Energie Prahova a mai aratat ca, in Europa, sistemele centralizate cunosc un reviriment puternic, fiind apreciate indeosebi pentru eficienta economica si puterea lor de a lupta impotriva poluarii. Exemplul edificator pentru aceasta afirmatie a fost cel al orasului Leeds, al cincilea ca marime din Anglia, care a hotarat sa construiasca un sistem centralizat. Aargumentele in favoarea deciziei au fost faptul ca sistemul centralizat reprezinta singura modalitate de a lupta impotriva saraciei energetice si de a facilita atingerea tintei propuse de reducere a emisiilor de CO2.

 

Alte subiecte de interes pentru cei prezenti la dezbateri au fost problemele intalnite in interiorul condominiilor, cum ar fi debitele acumulate de unele asociatii si dezechilibrele hidraulice din instalatiile interioare ale blocurilor, ca urmare a interventiilor necontrolate asupra acestora. Cum debitele unora dintre locatari se rasfrang asupra intregului condominiu, ducand la intreruperea furnizarii de energie termica pentru toti locatarii, distributia pe orizontala a fost admisa drept o solutie viabila, care sa permita sistarea doar pentru restantieri. Mai mult, distributia pe orizontala, alaturi de robinetii hidraulici si izolarea conductelor, reprezinta o rezolvare si in cazul dezechilibrelor si a pierderilor de caldura din instalatiile interioare. Tot in sensul imbunatatirii serviciului furnizat consumatorilor, Veolia Energie Prahova a anuntat ca isi continua programul de lucrari de reabilitare a retelelor primare si secundare de alimentare cu agent termic, efectuand reparatii si modernizari, astfel incat sezonul de incalzire 2016-2017 sa se desfasoare fara dificultati.

Organizatorii - Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat si Alianta Asociatiilor de Proprietari Prahova - urmaresc perpetuarea acestor intalniri periodice intre furnizorii de utilitati publice si asociatiile de proprietari, pentru a asigura o cat mai buna cunoastere de catre ploiesteni a drepturilor si obligatiilor pe care le au in raport cu furnizorii de utilitati publice.