bani medalii

Medaliile olimpice de la Rio au sau nu și valori în bani. Depinde de fiecare comitet olimpic național.

 

Spania de exemplu răsplătește un sportiv pentru fiecare medalie de aur cu 90.000 de euro. Argint - 45.000 și bronz - 30.000. Cea mai mare recompensă pentru o medalie de aur va fi plătită de Italia 150.000 de euro.

Într-un clasament internațional, urmează Comitetul Olimpic din Rusia care răsplătește câștigătorii de medalii de aur cu câte 100.000 de euro.

În rest, sumele pot părea surprinzătoare. Pentru sportivii americani, o medalie de aur le aduce un premiu financiar de 20.000 de euro, în timp ce în Australia premiul pentru aur este de doar 240 de euro.

Marea Britanie oferă campionilor olimpici un ursuleț de pluș ca amitire, în timp ce Norvegia și Croația nu au prevăzut niciunun fel de premiu material sau financiar pentru cei ce câștigă medalii la Olimpiadă.

În România, câștigătorul unei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro va fi premiat cu până la 70.000 de euro de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

„Pot să anunț că avem pregătiți banii de premiere pentru sportivii români pentru Rio. Sumele nu se vor dubla de Guvernul României. Premierea este din partea COSR și este în apelativul președintelui de a dubla aceste sume. Ele se știu, aurul este 35.000 de euro, dublat este 70.000 de euro. Sunt niște sume cu care statul român și COSR se pot mândri pentru că sunt printre cele mai mari premieri pe care o țară europeană le poate da. Iar renta viageră care revine sportivului după retragere trebuie punctată de fiecare dată. Pentru că după o viață grea de sportiv sunt și lucruri plăcute care i se pot întâmpla”, a declarat Alin Petrache, președintele COSR.

De asemenea, toţi sportivii români care vor obţine medalii la Olimpiada de la Rio vor fi recompensaţi de Renault cu câte o maşină din ediţia specială Olimpic. Compania auto franceză, partener al COSR și la această ediție a Jocurilor Olimpice, a premiat și în 2012 medaliații români cu automobile din portofoliul său. Astfel, cei care obţin medalii de aur vor primi Renault Kadjar, cei care se întorc cu o medalie de argint vor intra în posesia unui Captur, iar cei care câştigă medalii de bronz vor primi din partea constructorului francez un Clio.

sursa: digi24.ro