amenzi anaf

Până în luna iunie 2016 agenții economici au dat amenzi în valoare de  365.703 lei, o sumă ceva mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când totalul amenzilor însuma 462 000, conform unor informații primite de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești, la solicitarea observatorulph.ro.

 

Controalele agenților economici au vizat în deosebi activitățile din domeniul construcțiilor, agriculturii (culturii cerealelor) , comerțul cu diverse produse (intermedieri în comerțul cu produse diverse), consultanței, agențiilor de publicitate.

Conducerea ANAF mai spune că s-au constatat, în general, abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, înregistrarea, declararea și virarea de către agenții economici controlați a obligațiilor fiscale la bugetul general consolidat al statului.

Cele mai multe nereguli au fost descoperite în rândul celor ce practică activități în domeniul construcțiilor. În acest caz, se pare că reprezentații firmelor au declarat achiziții de produse, care în realitate nu au existat, cu scopul de a reduce impozitul datorat statului. Aceștia, deși în contabilitate apăreau cu diferite bunuri cumpărate, nu au putut face dovada fizică a achiziționării lor.

 

În primul semestru al anului 2016, se pare că cea mai mare amendă contravențională a fost primită de un agent economic din comerț, pentru neemiterea de bonuri fiscale. Acesta s-a ales cu o amendă de 18 000 lei și a bătut recordul pentru anul acesta.