Sindicaliștii TCE anunță întreruperea transportului în Ploiești - LIVE

pib 1

Romancele au o contributie mai mica decat romanii la crearea produsului intern brut, de circa 41 - 43%, in functie de metoda aleasa de calculare a PIB, se arata intr-o cercetare a Institutului National de Prognoza. Proportia apare ca veridica, se mai spune in lucrare, daca avem in vedere ca femeile se pensioneaza in medie mai devreme decat barbatii si ponderea mai mica a femeilor in industrie, agricultura si constructii.

 

In general in analiza macroeconomica s-a incercat de-a lungul timpului diferite moduri de cercetare a formarii PIB. Dupa Revolutie s-a folosit des structura produsului intern brut pe forme de proprietate-public, privat sau mixt. Pana in anul 2009, chiar Institutul National de Statistica producea si publica structura produsului intern brut si a valorii adaugate brute pe forme de proprietate evidentiindu-se contributia sectorului privat.

In prezent  in Uniunea Europeana s-a dezvoltat o statistica pentru a vedea contributia sectorului investitiilor straine, respectiv a filialele straine la formarea PIB. 

Intrucat practic e aproape imposibila impartirii pe sexe a contributiei capitalului si a muncii la crearea produsului intern brut, o statistica pe sexe nu s-a dezvoltat. Activitatea economica nu poate fi evidentiata separat pe criterii de sex, educatie, actionariat, etc., pentru ca rezultatele economice (productie, produs intern brut, exporturi, importuri) sunt rezultatul actiunii combinate a capitalului si a fortei de munca, in proportii si cu productivitati diferite, care nu pot fi inregistrate statistic.
 
Comisia Nationala de Prognoza a pornit de la urmatoarele ipoteze:

  • PIB-ul este generat exclusiv de catre populatia ocupata;
  • productivitatile sunt aceleasi intre barbati si femei;
  • combinarea muncii salariale si a celei nesalariale nu influenteaza rezultatele economice dintr-o ramura.

 

In cadrul Comisie Nationale de Prognoza, sub forma de cercetare, s-a evaluat cu aproximatie o asemenea contributie, prin corelarea structurilor produsului intern brut cu structurile de ocupare. Pentru a lua in calcul toate categoriile de ocupare, unde ponderea femeilor este evidentiata statistic, s-au utilizat: structura produsului intern brut pe sectoare institutionale, pe ramuri de activitate si pe venituri. Importanta este structura pe sectoare institutionale a produsului intern brut, deoarece se poate analiza distinct sectorul public si sectorul financiar, unde ponderea femeilor in populatia ocupata este mult peste media nationala.


pib
Ponderea femeilor in total populatie ocupata la nivelul anului 2014 era de 43,8%, in scadere fata de anul 2013 cu 0,2 puncte procentuale.
Activitatile cu un pronuntat grad de feminizare a populatiei ocupate sunt: activitatile financiare (66,3%), administratie publica (62,7%) invatamant (62%), comert (54%) sanatate, asistenta sociala, activitatile culturale si recreative:. 

De remarcat ponderea inca foarte ridicata a populatiei ocupate feminine in agricultura, silvicultura si pescuit (45,2% din totalul populatiei ocupate in agricultura).

articolul integral poate fi citit pe hotnews.ro