al carina

Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA în urma controlului efectuat la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş, în urma căruia s-a descoperit că firmele Hexi Pharma şi Al Carina au fost favorizate la atribuirea de contracte, descoperindu-se şi nereguli referitoare la accesarea fondurilor europene.

Potrivit gandul.info, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a efectuat, în luna mai, o verificare a unităţii medicale din Târgu Mureş şi a constatat mai multe nereguli la achiziţia de dezinfectanţi în anul 2016, care s-a făcut prin licitaţie deschisă, procedură în cadrul căreia „a fost restricţionat artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma şi Al Carina”.

 

„Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat şi nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziţionate. Câteva exemple: la achiziţia de dezinfectanţi de suprafeţe au fost menţionate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziţia de dezinfectanţi de nivel înalt pentru suprafeţe critice prin ştergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanţilor industriali”, precizează sursa citată.De asemenea, la unii dezinfectanţi nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanţii prin ştergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerinţele specifice.

Potrivit sursei citate, ancheta Corpului de Control a venit în urma scandalului dezinfectanţilor folosiţi în spitale. În urma publicării de către minister a unei liste cu achiziţiile pentru dezinfectanţi făcute de spitalele de stat, s-a constatat că cel mai scump contract, în valoare de 10 milione de lei, a fost încheiat între Spitalul Tg. Mureş şi firma Al Carina, o firmă din Ploiești.

Luna trecută, patronul firmei Al-Carina din Ploieşti, care surclasează Hexi Pharma având cel mai mare contract de achiziţii de biocide anul trecut, a declarat presei centrale că firma sa vinde dezinfectanţi pe piaţa românească din 1996, produsele fiind importate din Germania. El mai spune că din contractul de 10 milioane de lei încheiat pe trei ani cu Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş firma a livrat în decembrie 2015 o comandă în valoare de 144.000 de lei.

 

Potrivit punctul.ro, acţionarul firmei Al-Carina din Ploieşti, Dan Cruceanu (foto), spune că firma sa a fost înfiinţată în anul 1993, iar din anul 1996 a început să livreze dezinfectanţi.

Cruceanu a declarat, vineri, pentru News.ro că dezinfectanţii pe care îi vinde firma sa provin de la producători din Germania, iar testele privind calitatea acestora sunt făcute în laboratoare din această ţară.

Patronul Al-Carina susţine că din contractul de 10 milioane de lei care plasează firma sa pe primul loc în topul companiilor care au încheiat anul trecut contracte pentru substanţe biocide cu spitalele din România a livrat produse în valoare de aproximativ 144.000 lei.

 

„Acel contract pe trei ani a fost semnat pe 2 decembrie 2015. La nivel de decembrie, a fost o singură comandă de 143 sau 144.000 lei, din câte ştiu. A fost un contract obţinut prin licitaţie publică deschisă pe SEAP”, a precizat Dan Cruceanu.