- Publicitate -

Scrisoarea deschisă a unui ploieștean pentru parlamentari

Data:

vot

Romeo Nan, președintele APCOM, a transmis prin intermediul publicației noastre o scrisoare deschisă pentru aleși intitulată O LEGE PROASTA SUSTINUTA DE PARLAMENT SI CETATENI DEOPOTRIVA:

- Publicitate -

Romania este la nivel declarativ o economie de piata, dar gandeste si legifereaza –prin reprezentantii ei- total diferit. Camera Deputaților a adoptat noua Lege a supermarketurilor, în forma în care aceasta obligă marile rețele de magazine să comercializeze cel puțin 51% produse românești când vine vorba despre legume, fructe, ouă, pâine, lactate, carne sau miere.
Fac precizarea ca reprezint o asociatie –APCOM- ai carei membri sunt mici comercianti, deci avantajati de noua lege. Dar avantajati prin texte de lege ce incalca cele mai elementare principii ale liberei concurente. Si daca astazi, cand sunt avantajat nu protestez, nu voi mai putea s-o fac maine, cand un alt text de lege imi va ingradi activitatea.
”Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată în noua formă a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor agroalimentare.
Exceptati de aceasta obligatie sunt agentii economici cu o cifra de afaceri mai mica de doua milioane lei pe an, dar asupra acestui aspect voi reveni.
Prin urmare daca as fi un mare comerciant si as avea de pilda 100 de rafturi de prezentare, pe 51 din acestea am obligatia sa expun doar produse romanesti( sau provenite din lantul scurt de aprovizionare). Ba mai mult am obligatia de a organiza „ evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Frecvenţa acestor evenimente precum şi orarul de funcţionare se va stabili prin hotărâre a consiliului local”. Deci Parlamentul unei tari cu economie de piata imi spune pe cate rafturi pot sa-mi asez marfa cum vreau eu si pe cate sunt obligat intr-un anume fel, apoi Consiliul Local ma obliga, pe cheltuiala mea evident, sa promovez produsele care mi-au fost impuse. Halal libera concurenta!
Ce facem insa daca intr-un an Romania are o productie proasta? Cu ce acoperim necesarul de consum al populatiei? Evident asteptam potrivit legii o exceptie de la regula, asumata de ministru printr-un ordin. La cum merg lucrurile in tarisoara noastra, dupa doua –trei luni de criza (foamete) voi putea ca mare comerciant sa aduc si din import, asta in timp ce, linga mine probabil, un alt comerciant mai mic( sub doua milioane cifra de afaceri) va aduce marfa de import fara vreo ingradire. Din nou halal libera concurenta.
Vreau sa spun foarte clar ca da, sunt pentru sprijinirea producatorului roman. Dar de ce nu s-a gandit nimeni sa legifereze subventionarea acestuia pentru ca el sa poata fi competitiv cu oricine? De ce nu se subventioneaza de pilda orice vanzare fiscalizata a producatorului roman. Atunci da, am sustine productia si iesirea din zona nefiscalizata a acestui sector. Ca sa ilustrez, voi da un exemplu; inainte de legiferarea „„atestatului de producator„ si a „carnetului de comercializare„ obligatoriu in orice tranzactie, dintr-o buna intentie a legiuitorului ( vai tot de sprijinire a producatorului roman) orice producator, ce vindea marfa in piete, nu era fiscalizat si avea nevoie doar de un „certificat de producator„. Rezultatul? Pietele au fost sufocate de falsi producatori, speculanti, ce faceau comert negru sub umbrela unui astfel de certificat. In cazul nostrum vom asista la metamorfozarea producatorului roman in comerciant. Nu mai are voie supermarketul sa importe legume si fructe. Nici o problema, aduce nenea Gheorghe care a descoperit ca e mai usor sa iei de la bulgari si sa o duci la supermarket ca productie proprie. Astfel de aberatii se nasc datorita gandirii anticoncurentiale a alesilor nostri.
Dragi parlamentari, daca iubiti Romania si producatorii ei, de ce v-ati oprit doar la aceste categorii de produse? De ce sa nu extindem principiul la tot. Jumatate din hainele prezentate sa fie de la producatori romani, jumatate din masinile vandute sa fie de la producatori romani, si ce s-o mai lungim pana nu vom expune banane romanesti sa nu va lasati.
Un popor care in fibra lui gandeste comunist si asteapta ca statul sa ii rezolve toate neimplinirile, nu putea emana decat astfel de alesi.
Va propun un troc; pentru a avansa totusi(chiar daca in pasi de melc) spre tot mai utopica economie de piata, doar 51% din legile adoptate de voi sa fie produsul gandirii voastre, restul de 49% sa vina din import, din tarile cu experienta si predictibilitate.
Romeo Nan

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

De ce rețeaua de gaze introdusă pe Valea Slănicului nu este racordată încă la sistemul național

În luna martie a anului trecut, Consiliul Județean Prahova...

Două trenuri anulate de CFR în Prahova. Decizia afectează numeroși navetiști

Începând cu data de 1 mai, CFR Călători anulează...

Vicecampionii lumii, RO2D2, s-au întors acasă! – VIDEO

Membrii echipei de robotică a Colegiului Național Mihai Viteazul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Gimnastele de CSM Ploiești se antrenează într-o sală improvizată. În alte țări au parte de condiții de excepție

Scandalul legat de reducerea indemnizației gimnastei Sabina Enache, dar...

Unde se vor caza cele 20 de persoane evacuate după ce o stradă din Slănic s-a surpat

Locuitorii din Slănic trăiesc clipe de coșmar după ce,...

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors la centrul rezidențial de la Izvoarele

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors singur, după...

Elevii din Ariceștii Rahtivani au petrecut „O zi la penitenciar”

Campania de prevenire a criminalității desfășurată de reprezentanții Penitenciarului...

Cod galben de inundații în Prahova. Avertisment de ultimă oră de la INHGA

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică în mai multe localități

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică pentru perioada 29.04.2024 –03.05.2024.

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

În mandatul lui Volosevici, Ploieștiul a devenit cunoscut drept orașul celei mai mari șaorme

Invitat în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, candidatul PNL la...

Povestea succesului din SUA a echipei de robotică RO2D2 din Ploiești [VIDEO]

Căpitanul și PR-ul echipei de robotică RO2D2, formată din...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Gimnastele de CSM Ploiești se antrenează într-o sală improvizată. În alte țări au parte de condiții de excepție

Scandalul legat de reducerea indemnizației gimnastei Sabina Enache, dar...

Unde se vor caza cele 20 de persoane evacuate după ce o stradă din Slănic s-a surpat

Locuitorii din Slănic trăiesc clipe de coșmar după ce,...

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors la centrul rezidențial de la Izvoarele

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors singur, după...

Elevii din Ariceștii Rahtivani au petrecut „O zi la penitenciar”

Campania de prevenire a criminalității desfășurată de reprezentanții Penitenciarului...
- Publicitate -