miere1

Vremea capricioasă, frigul și ploile, au făcut ca în stupi să se adune extrem de puțină miere, sau chiar deloc. Pagubele sunt importante, iar apicultorii speră într-un ajutor financiar de la Guvern, ca să nu le moară familiile de albine de foame.

 
Avem o tradiție veche de când lumea în ceea ce privește producerea mierii. Iar mierea noastră, românească, a fost apreciată internațional. Între timp însă, vremurile s-au schimbat, iar tradiția este în pericol de a se pierde. Nu din dezinteresul apicultorilor, ci din cauza factorilor externi. Anul acesta a început foarte prost pentru apicultori. Frigul și ploile au făcut ca florile de salcâm să nu secrete nectar, așa că albinele nu au produs mai nimic. Stupii sunt goi, albinele flămânde și dezorientate.
 
”E un an greu, care vine după alți ani grei. Clima s-a schimbat, iar vinovați suntem noi, oamenii. Noi am stricat acest mecanism numit natură. Am fost plecat cu stupii șase săptămâni, iar acum am constatat că nu am ce să recoltez din stupi. Dacă am scos 2 kilograme pe familie, în condițiile în care trebuia să scot acum miere de salcâm, aproximativ 20 – 25 de kilograme pe stup. Pentru că nu au cu ce se hrăni, trebuie să le dăm albinelor inclusiv zahăr. Sunt costuri enorme pentru noi, și automat pierderi foarte mari”, ne-a declarat Mihai Apostolescu, unul dintre cei mai apreciați apicultori din Prahova.
 
Și dacă miere este din ce în ce mai puțină, și prețul urcă. Mai ales când vorbim de mierea 100% naturală. Așa că un kilogram de miere de salcâm care acum un an costa între 20 și 25 de lei, anul acesta va sări de 40 de lei.
 
Chiar și așa, piața este invadată de miere falsificată, produsă în UE sau China. Plină de chimicale, fructoză și substanțe care doar dau senzația că sunt miere.
 
”Suntem concurați de avalanșa de tipuri de miere falsificată care a ocupat rafturile supermarketurilor. Este greu de crezut că un borcan care la noi costă peste 25 de lei, în care punem miere naturală, în supermarket îl găsim cu 9 lei. Cine poate crede așa ceva. Rețeta este simplă. Se face un cupaj de miere de la producător, care reprezintă  cantitate mică, și se amestecă cu o substanță inodoră, incoloră și insipidă. Iar acest amestec nociv este vândut drept miere”, a mai adăugat Mihai Apostolescu.
 
Și pentru că pagubele sunt mari pentru apicultori, mulți se gândesc să renunțe. Este însă o pasiune de o viață, pentru cei mai mulți dintre ei. Așa că speră într-un sprijin financiar de la Guvern. Măcar să aibă cu ce hrăni familiile de albine, să nu moară de foame.
 
Mihai Apostolescu încă speră într-o minune. Are 150 de familii de albine, la Măgureni, în satul Cocorăștii Caplii. Speră că vremea se va îndrepta, iar albinele vor avea cu ce se hrăni, ca să poată scoate măcar jumătate din mierea pe care o producea în anii buni, când de la toți stupii putea aduna și 600 de kilograme de miere într-un an. 
Galerie FOTO Apicultorul prahovean Mihai Apostolescu se confurntă cu o criză fără precedent

miere3
miere4

miere2

 

 

Opinii Voxpublica
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Nicolae

Circ, panaramă și suspine la PNL Prahova

Ce să zic? N-am ce să zic! Citiți astea doua texte si cruciți-vă: până aici a ajuns organizația seniorului Quintus. Ca să rămânem în contextul și atmosfera ”pupat toți piața endependenți”, întreb și eu ca...