- Publicitate -

Anchetă DNA Ploiești la APIA. Vizat, sistemul Siveco-Teamnet

dna audieri

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) efectueaza cercetari privind platile directe pentru fermieri si achizitionarea serviciilor de actualizare a softului prin care se fac aceste plati, a informat, marti, Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii (DGCAI) a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la solicitarea HotNews.

- Publicitate -

Chestionata de HotNews in legatura cu acest dosar, DNA a menionat ca, in acest moment, aceste informatii „nu fac obiectul comunicarii publice”.

Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii din MADR sustine ca a gasit o serie intreaga de nereguli la APIA Central si la un grup de lucru care s-a ocupat de actualizarea sistemului informatic de gestioare a cererilor si a subventiilor europene catre fermieri.

Directia de control a facut verificari cu privire la activitatea conducerii APIA Central si a Grupului de lucru constituit in baza Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale (OMADR) nr. 891/03.06.2014 vizand infiintarea si organizarea Grupului de Lucru privind implementarea platilor directe in cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2015 – 2020.

- Publicitate -

In urma verificarilor, DGCAI concluzioneaza faptul ca Ministerul Agriculturii si APIA au fost nevoite sa intazie plata subventiilor catre fermiri din cauza unor presupuse deficiente:

„activitatea defectuoasa a managementului grupului de lucru”,
„alocarea cu intarziere a fondurilor in vederea actualizarii si dezvoltarii sistemului informatic al APIA”,
„emiterea cu intarziere a unor acte delegate”.

In context, compartimentul de control al Ministerului Agriculturii precizeaza ca atunci cand a efectuat verificarile la APIA, Directia Nationala Anticoruptie facea deja cercetari in legatura cu achizitionarea si implementarea sistemului informatic al APIA.

- Publicitate -

Potrivit sursei citate, DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti efectueaza cercetari specifice in aceasta speta, in dosarul nr. 33/P/2016.

Scandalul de la APIA si sistemul infomatic Siveco-Teamnet

Reamintim ca in 2015 la APIA a izbucnit un scandal, dupa ce, asa cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sistemul electronic de gestionare a subventiilor catre fermieri, realizat de asocierea de firme Siveco – Teamnet, s-a blocat. In cele din urma, in decembrie 2015, circa 100.000 de fermieri au ramas cu avansurile la subventie neplatite.

- Publicitate -

La randul lor, firmele SIVECO si Teamnet, care au realizat modulul electronic, au afirmat atunci, pentru HotNews, ca functionarii APIA erau cei care controlau fluxul de lucru. Consortiul de companii IT a mai sustinut ca termenul de 30 noiembrie 2015 pentru plata subventiilor in avans catre fermieri era unul „cvasi-imposibil”, pentru ca APIA ar fi semnat foarte tarziu contractul pentru sistem.

„Sistemul informatic care controleaza distributia subventiilor (numit IACS – Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de functionari din toata tara. Fiecare cerere de subventii trece in mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de functionarii APIA” – a comunicat, in 28 noiembrie 2015, la solicitarea HotNews, un ofiter de relatii publice, in numele asocierii SIVECO-Teamnet, care a realizat modulul in cauza.

In context, cele doua firme au aratat ca au propus si au agreat cu APIA, inca din noiembrie 2014, „un calendar de elaborare a specificatiilor si de contractare a diferitelor module, pentru a face posibila efectuarea platilor in avans in campania agricola 2015”, dar agentia aflata in subordinea Ministerului Agriculturii a incheiat contractul pentru modulul in cauza abia in 10 noiembrie 2015.

- Publicitate -

„Desi serviciile IT aferente modulului de plati in avans au fost contractate de APIA in data de 10 noiembrie 2015 si specificatiile necesare dezvoltarii acestui modul au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie a.c., intreaga echipa de proiect din partea furnizorilor a depus si depune in continuare eforturi uriase pentru a sprijini angajatii APIA in plata avansurilor asteptate de fermieri” – a mai spus asocierea SIVECO-Teamnet.

In schimb, 7 decembrie 2015, directorul de atunci al APIA, Mihai Putintei, a acuzat cele Siveco si Teamnet ca si din cauza lor s-a intarziat cu actualizarea softului.

Mai exact, firmele IT au refuzat sa prezinte Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, de la bun inceput, detalierea tehnica functionalitatilor – a sustinut seful de atunci al APIA.

- Publicitate -

Cat costa softul de la APIA

Modulul electronic in cauza – prin care s-a facut actualizarea softului de la APIA – a fost realizat de consortiul SIVECO – Teamnet, in urma unui contract cu APIA, incheiat in noiembrie 2015 in baza unui Acord-cadru pe perioada 2014 – 2016.

Valoarea totala a acordului-cadru este de 28.884.500 euro fara TVA, pentru cei 3 ani.

In anul 2014, din valoarea totala a proiectului „Servicii de extindere si dezvoltare a Sistemului Informatic al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura” s-a cheltuit suma de 23.872.369,52 lei (circa 5,3 milioane de euro) cu TVA – a precizat APIA, pentru HotNews, in 7 decembrie 2015.

In anul 2015, pentru noul soft s-a angajat si se va plati dupa realizarea noului soft suma de 29.634.423,72 lei (peste 6,5 milioane de euro) cu TVA, a mentionat sursa ciatata.

„Softul APIA pentru implementarea noii Politici Agricole Comune s-a realizat pe o noua platforma tehnologica, independenta de vechiul soft. Acest soft s-a realizat in exclusivitate in acest an. Suma angajata si care se va plati pentru realizarea acestui soft, in masura in care acesta respecta specificatiile tehnice, este de 29.634.423,72 lei cu TVA” – a precizat APIA in 2015.
sursa: hotnews.ro

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...

Doi buzoieni au fost reținuți, la aproape un an după ce au furat motorul unei sonde din Prahova

A durat aproape un an până polițiștii au avut suficiente date pentru a-i identifica pe făptuitori. La data de 31 martie, polițiștii din cadrul...
Emisiuni
- Publicitate -