- Publicitate -

Anchetă DNA Ploiești la APIA. Vizat, sistemul Siveco-Teamnet

dna audieri

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) efectueaza cercetari privind platile directe pentru fermieri si achizitionarea serviciilor de actualizare a softului prin care se fac aceste plati, a informat, marti, Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii (DGCAI) a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la solicitarea HotNews.

Chestionata de HotNews in legatura cu acest dosar, DNA a menionat ca, in acest moment, aceste informatii „nu fac obiectul comunicarii publice”.

Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii din MADR sustine ca a gasit o serie intreaga de nereguli la APIA Central si la un grup de lucru care s-a ocupat de actualizarea sistemului informatic de gestioare a cererilor si a subventiilor europene catre fermieri.

Directia de control a facut verificari cu privire la activitatea conducerii APIA Central si a Grupului de lucru constituit in baza Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale (OMADR) nr. 891/03.06.2014 vizand infiintarea si organizarea Grupului de Lucru privind implementarea platilor directe in cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2015 – 2020.

In urma verificarilor, DGCAI concluzioneaza faptul ca Ministerul Agriculturii si APIA au fost nevoite sa intazie plata subventiilor catre fermiri din cauza unor presupuse deficiente:

„activitatea defectuoasa a managementului grupului de lucru”,
„alocarea cu intarziere a fondurilor in vederea actualizarii si dezvoltarii sistemului informatic al APIA”,
„emiterea cu intarziere a unor acte delegate”.

In context, compartimentul de control al Ministerului Agriculturii precizeaza ca atunci cand a efectuat verificarile la APIA, Directia Nationala Anticoruptie facea deja cercetari in legatura cu achizitionarea si implementarea sistemului informatic al APIA.

Potrivit sursei citate, DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti efectueaza cercetari specifice in aceasta speta, in dosarul nr. 33/P/2016.

Scandalul de la APIA si sistemul infomatic Siveco-Teamnet

Reamintim ca in 2015 la APIA a izbucnit un scandal, dupa ce, asa cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sistemul electronic de gestionare a subventiilor catre fermieri, realizat de asocierea de firme Siveco – Teamnet, s-a blocat. In cele din urma, in decembrie 2015, circa 100.000 de fermieri au ramas cu avansurile la subventie neplatite.

La randul lor, firmele SIVECO si Teamnet, care au realizat modulul electronic, au afirmat atunci, pentru HotNews, ca functionarii APIA erau cei care controlau fluxul de lucru. Consortiul de companii IT a mai sustinut ca termenul de 30 noiembrie 2015 pentru plata subventiilor in avans catre fermieri era unul „cvasi-imposibil”, pentru ca APIA ar fi semnat foarte tarziu contractul pentru sistem.

„Sistemul informatic care controleaza distributia subventiilor (numit IACS – Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de functionari din toata tara. Fiecare cerere de subventii trece in mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de functionarii APIA” – a comunicat, in 28 noiembrie 2015, la solicitarea HotNews, un ofiter de relatii publice, in numele asocierii SIVECO-Teamnet, care a realizat modulul in cauza.

In context, cele doua firme au aratat ca au propus si au agreat cu APIA, inca din noiembrie 2014, „un calendar de elaborare a specificatiilor si de contractare a diferitelor module, pentru a face posibila efectuarea platilor in avans in campania agricola 2015”, dar agentia aflata in subordinea Ministerului Agriculturii a incheiat contractul pentru modulul in cauza abia in 10 noiembrie 2015.

„Desi serviciile IT aferente modulului de plati in avans au fost contractate de APIA in data de 10 noiembrie 2015 si specificatiile necesare dezvoltarii acestui modul au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie a.c., intreaga echipa de proiect din partea furnizorilor a depus si depune in continuare eforturi uriase pentru a sprijini angajatii APIA in plata avansurilor asteptate de fermieri” – a mai spus asocierea SIVECO-Teamnet.

In schimb, 7 decembrie 2015, directorul de atunci al APIA, Mihai Putintei, a acuzat cele Siveco si Teamnet ca si din cauza lor s-a intarziat cu actualizarea softului.

Mai exact, firmele IT au refuzat sa prezinte Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, de la bun inceput, detalierea tehnica functionalitatilor – a sustinut seful de atunci al APIA.

Cat costa softul de la APIA

Modulul electronic in cauza – prin care s-a facut actualizarea softului de la APIA – a fost realizat de consortiul SIVECO – Teamnet, in urma unui contract cu APIA, incheiat in noiembrie 2015 in baza unui Acord-cadru pe perioada 2014 – 2016.

Valoarea totala a acordului-cadru este de 28.884.500 euro fara TVA, pentru cei 3 ani.

In anul 2014, din valoarea totala a proiectului „Servicii de extindere si dezvoltare a Sistemului Informatic al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura” s-a cheltuit suma de 23.872.369,52 lei (circa 5,3 milioane de euro) cu TVA – a precizat APIA, pentru HotNews, in 7 decembrie 2015.

In anul 2015, pentru noul soft s-a angajat si se va plati dupa realizarea noului soft suma de 29.634.423,72 lei (peste 6,5 milioane de euro) cu TVA, a mentionat sursa ciatata.

„Softul APIA pentru implementarea noii Politici Agricole Comune s-a realizat pe o noua platforma tehnologica, independenta de vechiul soft. Acest soft s-a realizat in exclusivitate in acest an. Suma angajata si care se va plati pentru realizarea acestui soft, in masura in care acesta respecta specificatiile tehnice, este de 29.634.423,72 lei cu TVA” – a precizat APIA in 2015.
sursa: hotnews.ro

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

Soarta căldurii din Ploiești, pentru următorii 15 ani, decisă prin ședințe-fulger. Unii consilieri habar nu au avut ce votează!

Ședința pe tema termiei din Ploiești pentru următorii 15 ani, programată luni seară, a început cu stângul, având în vedere că aleșii locali și...

Titan Academy Ploiești face angajări pentru Recepție Clienți

Titan Academy din Ploiești, care activează în lumea fitness-ului și culturismului de aproape cinci ani, își mărește echipa. Vrei să faci parte din echipa Titan...

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

În ultimii 8 ani, ați fost informat/ă despre faptul că Primăria Municipiului Ploiești a demarat lucrările de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General?
În același interval de timp, ați fost invitat/ă la vreo ședință, discuție, dezbatere sau informare referitoare la proiecția (cum va arăta) viitorului PUG asupra zonei în care locuiți?
Dacă nu ați fost invitat/ă, ați participa la o astfel de dezbatere?
Sunteți de acord ca noul PUG să aprobe sau să încurajeze construirea de locuințe colective (blocuri) în zonele de case?
Considerați că beneficiați de suficient spațiu verde în zona dumneavoastră?
Considerați că rețeaua stradală a cartierului face față traficului actual?
Vă rugăm să introduceți numele străzii unde locuiți (această informație nu va fi publicată)
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Soarta căldurii din Ploiești, pentru următorii 15 ani, decisă prin ședințe-fulger. Unii consilieri habar nu au avut ce votează!

Ședința pe tema termiei din Ploiești pentru următorii 15 ani, programată luni seară, a început cu stângul, având în vedere că aleșii locali și...

Titan Academy Ploiești face angajări pentru Recepție Clienți

Titan Academy din Ploiești, care activează în lumea fitness-ului și culturismului de aproape cinci ani, își mărește echipa. Vrei să faci parte din echipa Titan...

Cisternă încărcată cu șapte tone de propan, implicată într-un accident pe DN 1B, lângă Mizil

Un accident rutier în care a fost implicată o cisternă încărcată cu șapte tone de propan s-a produs joi după amiază pe DN 1B,...

Primul mesaj al primarului Piedone după ce a fost condamnat definitiv la închisoare în dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a fost condamnat joi la 4 ani de închisoare în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu, potrivit sentinței....

Ședință extraordinară a Consiliului Local Ploiești. VIDEO LIVE

Consilierii ploieșteni au fost convocați astăzi în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte. Observatorul Prahovean a transmis LIVE ședința. Proiectele propuse:1 Proiect...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -