petrobrazi

Intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi pentru aproximativ o lună va influența negativ rezultatele companiei pentru cel de-al doilea trimestru al anului.

 

Petrobrazi, rafinăria celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, are o capacitate de producție de 4,5 milioane tone anual, producția sa fiind suficientă pentru alimentarea a 3 milioane de autovehicule.

Revizia este una programată, așa că OMV Petrom și-a luat toate măsurile necesare pentru a-și putea alimenta în continuare stațiile cu carburanți. De obicei, la începutul intrării în revizie a rafinăriei, stocurile de produse (benzină, motorină, GPL etc.) sunt la un nivel maxim, iar cele de materii prime la unul minim, pentru ca la finalul perioadei situația să fie una exact opusă, a declarat Adrian Mincu, director administrativ în cadrul rafinăriei Petrobrazi.

Rata de utilizare neajustată cu perioada de revizie va influența rezultatele financiare ale OMV Petrom pentru trimestrul doi

 

Potrivit acestuia, în celelalte două luni ale trimestrului, rafinăria va funcționa la o rată de utilizare similară celei din primul trimestru. Cu alte cuvinte, per total, rata de utilizare a rafinăriei se va situa undeva la 66% din cea înregistrată în primul trimestru al anului.

OMV Petrom a înregistrat un profit de 360 milioane de lei din activitatea de downstream (față de profitul de 345 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut) și o pierdere de 80 de milioane de lei din cea de upstream (față de profitul de 164 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut). Rezultatul pozitiv al activității din downstream este explicat prin majorarea ratei de utilizare a rafinăriei la 94% (față de 86% în perioada similară a anului trecut). Așa cum remarcase încă de acum două săptămâni Profit.ro, este de așteptat ca închiderea temporară, timp de o lună, a rafinăriei să reducă substanțial rata de utilizare a acesteia.
Citește articolul integral profit.ro