anaf sigla

TOP 30 MARI DATORNICI la bugetul de stat. De la fosta Rompetrol și European Food, la companii de stat, TVR, marii retaileri, Schweighofer și Prospecțiuni SA. Cât recuperăm?

 

Oilfield Exploration și European Food sunt cei mai mari datornici privați ai statului român, cele două companii ocupând prima și a treia poziție în Topul restanțierilor față de stat, cu obligații de plată de 921 milioane de lei, respectiv 401 milioane, conform datelor făcute publice de ANAF. Oifield Exploration este deţinută de KMG International, noua denumire a companiei Rompetrol. Datoria reprezintă de fapt așa-numita “creanţă Libia”, dosar nefinalizat încă în care a fost implicat fostul om de afaceri Dinu Patriciu si se referă la recuperarea banilor investiţi în timpul regimului comunist în exploatări petroliere in Libia. Banii ar fi ajuns în anii 90 la Patriciu, care apoi a vândut grupul Rompetrol kazahilor, dar nici ei nu vor să plătească datoria. Oficialii Grupului Rompetrol susțin încă de anul trecut că datoriile ar reprezenta de fapt suma în litigiu cu statul român. La rândul ei, firma fraților Micula contestă datoria pe care statul o pretinde.

Mai greu de constestat sunt sumele datorate de societățile care figurează pe pozițiile 2 și 4 în Top, ambele fiind, până la urmă, tot ale statului – Complexul Energetic Hunedoara, respectiv Societatea Română de Televiziune, cu 477 milioane, respectiv 352 de milioane de lei datorați. Top 5 e încheiat de Donau Chem, cu 111 milioane datorie, destul de puțin probabil a mai fi recuperați în condițiile în care patronul Ion Nicolae e la pușcărie și e greu de crezut că-i va mai subvenționa cineva profiturile și/sau datoriile.

Și de la Doly Com SRL, ocupantă a poziției a 6-a în Top, cu 104 milioane de lei datorii la stat, sunt șanse mici de recuperare. În cazul acestei firme (procesatoare de carne, deținută de cel mai bogat cuplu din județul Botoșani, familia Căzăcuț), în luna martie, a fost pronunțat falimentul. De altfel, intrarea în insolvență la sfârșitul anului trecut (și acum falimentul) a fost surprinzătoare (într-un moment în care compania făcea angajări) și nu este exclusă ipoteza că falimentul urmărește tocmai exonerarea de la plata acestor datorii.

 

Oarecum surprinzătoare e prezența aproape în bloc în TOP 30 Datornici a marilor retaileri: Metro (locul 9, cu datorii pretinse de stat de 49,6 mil. lei), Carrefour (locul 13, datorii: 34,1 mil. lei), Selgros (locul 15, datorii: 29,2 mil. lei), Mega Image (locul 21, datorii: 24,5 mil. lei), Auchan (locul 24, datorii: 23,8 mil. lei), Trei G Retail (locul 30, datorii: 17,9 mil. lei). Păi dacă nici măcar comercianții n-au bani să-și plătească obligațiile la bugetul de stat și la sănătate, atunci cine are?

Holzindustrie Schweighofer, compania devenită ”celebră” pentru aportul adus la măcelărirea pădurilor României se regăsește și ea în top, cu datorii de peste 25 de milioane de lei, dar și la fel de ”vestita” firmă a lui Ovidiu Tender, Prospecțiuni SA, cu 18 milioane de lei datorate.
sursa: romaniacurata.ro

Top datornici