racheta antigrindina

În timp ce Prahova a fost devastată de grindină, Uzina Mecanică Ploiești va produce sisteme de protejare a culturilor agricole pentru Franța, Belgia sau Elveția.

 

Rachetele antigrindină produse în Prahova, la Uzina Mecanică de la Crângul lui Bot, aparținând ROMARM, vor proteja culturile agricole din Uniunea Europeană.

Citește și De ce nu au funcționat rachetele antigrindină

Conducerea Uzinei așteaptă în acestă perioadă să primească certificarea UE pentru a putea începe exportul.

 

România este singurul producător de rachete antigrindină, cu aerosoli care condensează apa din norii cu încărcătură de grindină. O singură rachetă, care poate ajunge și până la 10.000 metri altitudine, poate proteja culturile pe o rază de 10 kilometri.

Imagini de coșmar. Cum arată Câmpina după grindină. FOTO

Până acum, în Franța, Belgia sau Elveția, viticultorii foloseau și încă folosesc o tehnologie din anii 60. Un generator de sol menit să protejeze împotriva grindinei. Dezavantajele sunt suprafața mică pe care o pot acoperi, în comparație cu rachetele românești, dar și zgomotul și poluarea pe care le produc aceste generatoare.

 

Grindina din Câmpina a acoperit șoselele - FOTO, VIDEO

Mai mult, de la Crângul lui Bot ar putea pleca rachete antigrindină și în țări din afara Uniunii Europene. Odată început exportul, uzina mecanică va trimite specialiști în țările importatoare. Aceștia vor școlariza personal pentru a putea folosi sistemul antigrindină produs în lângă Ploiești.
Un prototip intră în producție
În următoarele luni, la Uzina Mecanică de la Crângul lui Bot va începe producția unui nou prototip de rachetă antigrindină. Este vorba despre un model cu un calibru mai mic decât cel actual, care este de 82 mm. Cantitatea de aerosoli din rachetă va fi mai mare, pentru a mări și eficacitatea protecției antigrindină. În plus, costurile vor scădea cu aproximativ 20%. Acum, producerea unei rachete antigrindină costă în jur de 4000 de lei.