uztel

Un păienjeniș de off-shore-uri apare în spatele afacerii care a pus pe butuci una dintre cele mai mari companii producătoare de utilaj petrolier - Uztel Ploieşti.

 

Înţelegerea părea iniţial salvatoare. Din 2005, sondele produse de Uztel sunt exportate în Turkmenistan, prin intermediul lui Alexei Repede, cetăţean al Republicii Moldova. Până la apariţia lui Alexei Repede, Turkmenistanul era o piaţă închisă pentru Uztel, imposibil de cucerit.

Alexei Repede, om de afaceri: „Când am venit eu aici, din România nu s-a exportat nici măcar un șurub, nici măcar de 5 cenți nu s-a vândut.”

În timp, adaosul comercial practicat de firma lui Alexei Repede creşte de la 100 la sută la peste 300 la sută. Uztel ajunge să încaseze pe sonde mai puţin decât o costa producţia lor.

 

Remus Borza, administrator judiciar: „După 2008-2009, această relaţie devenise toxică, nocivă pentru Uztel. Surplusul, adaosul comercial rămânea la domnul Repede, iar Uztelul rămânea doar cu costurile de fabricaţie . ”

În 2011, procurorii DIICOT se sesizează din oficiu şi afirmă că la UZTEL Ploieşti s-a constituit un grup infracţional format din angajaţi ai societăţii şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Grupul, spun procurorii, are drept scop devalizarea fabricii ploieştene.

Metoda era simplă: Uztel vindea sondele petroliere către Alexei Repede, care deținea SC PETROTOTAL TRADE SRL Bucureşti și le exporta. Sondele ajungeau în final la companiile de stat Turkmengeology, Turkmenneft si Turkmengas din Turkmenistan. Mare parte din banii încasaţi pentru produsele de la Uztel nu se mai întorceau în țară, ci erau transferaţi de Alexei Repede unui off-shore din Cipru, OSINO LTD, care, pentru fiecare export, asigura consultanță. Firma din Cipru, spun procurorii, este deţinută de un off-shore din Marea Britanie, care, la rândul lui, este deţinut de Olga Repede, fiica lui Alexei Repede.

 

Inspectorii Gărzii financiare au stabilit că, între 2006 şi 2012, SC PETROTOTAL TRADE SRL Bucureşti a câştigat 20 de milioane de euro, din care 13 milioane au ajuns în conturile firmei din Cipru.

Alexei Repede, om de afaceri: „Când ai cumpărat pentru 30 de ani de acum înainte, care o să ruginească, nici nu o să le trebuiască, ai aruncat bani ca să ce?!”

În 2010, Uztel Ploieşti intra în incapacitate de plată, iar exporturile sunt puse în pericol. În 6 decembrie 2010, cand s-a deschis insolvenţa la Uztel, compania avea cinci luni restanţe la plata salariilor. În conturi mai avea 2500 de dolari, 1300 de euro şi 10.000 de lei.

 

În 2014 Alexei Repede, soţia şi fiica lui, dar şi foştii directori, Ioan Dinu şi Alexandru Tudorache, au fost trimişi în judecată. Alexei Repede este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare a banilor. Foştii directori sunt judecaţi pentru consttuirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Ioan Dinu, fost director: „Am avut nebunia mea, am vrut să fie o firmă românească, dar din păcate mi-am greşit ţara. E atâta răutate în ţara asta.”

Alexei Repede, om de afaceri: „La noi știi cum e, dacă nu ai dosar penal, atunci nu ești în rând cu lumea. Oricând te poți trezi... probleme e puțin spus.”

Uztel s-a constituit parte civilă în dosar şi cere daune de 2,5 milioane de euro.

Banii ar ajuta fabrica să scape de insolvenţă.

Alexei Repede şi-a deschis la 50 de kilometri distanţă de Ploieşti, în Mizil - judeţul Prahova, propria fabrică de sonde pentru extracţia petrolului. Relaţiile pe care altă dată le folosea pentru Uztel sunt astăzi folosite pentru propria firmă.
sursa: digi24.ro