panamapapers

Lumea este bulversată, începând de duminică seara, de o nouă „dezvăluire-bombă” cu amploare planetară, de tipul WikiLeaks. Scurgeri masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați. Mossak Fonseca este a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore. Are sediul în Panama, de unde și numele acestui dosar de presă: #PanamaPapers - Documentele panameze.

 

ACTUALIZARE 13:00 Scandalul care zguduie finanţele mondiale ne permite o primă privire în culisele unui subiect sensibil aproape oriunde în lume - firmele offshore care le permit politicienilor, oamenilor de afaceri şi câteodată unor întregi regimuri dictatoriale să ascundă sume ameţitoare, departe de ochii legii.

ACTUALIZARE 12:30  Numărul companiilor controlate de offshore-uri s-a dublat în ultimii zece ani şi a ajuns acum la 9.000 doar în România. Economiştii spun că acest tip de societate oferă patronilor avantajul că se pot ascunde de lege. Multe astfel de firme au obținut contracte importante cu statul.

ACTUALIZARE 11:30  Numele miliardarului israelian Beni Steinmetz apare în scandalul Panama Papers. Omul de afaceri este anchetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicaţi Paul de România şi Remus Truică. Jurnaliştii de la Rise Project scriu că Beni Steinmetz ar fi folosit firmele înfiinţate de Mossack Fonseca pentru a controla afaceri în ţara noastră.

 

ACTUALIZARE 11:00 Olga Repede este unul dintre numele milionarilor români care apare în scandalul offshore-urilor. Deşi au stat în umbră, membrii familiei Repede nu sunt străini de dosare penale şi afaceri controversate. Procurorii spun că prin offshoruri, Olga şi Alexei Repede au fost la un pas să falimenteze una dintre cele mai mari uzine din Prahova - Uztel Ploieşti, companie înfiinţată de cel mai mare milionar american. O poveste din România furată.


ACTUALIZARE 7:00. Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Said Baklini sunt alte nume de români care figurează în baza de date a International Consortium of Investigative Journalism:

 


Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii și secretele unor mari afaceri din România, scrie RISE Project România. RISE Project este partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers.
sursa: digi24.ro